Vad händer i kroppen när man dricker alkohol?

Publicerad 14 maj 2014 (uppdaterad 21 februari 2018)

Alkohol påverkar kroppen på många olika sätt. Den hamnar först i magen och genom magsäckens slemhinna tas cirka hälften av alkoholen upp och förs ut i blodet. Då slemhinnan blir retad av alkoholen och producerar mer magsyra så är det skonsammare om man har mat i magen innan man dricker alkohol.

När drycken har kommit till tunntarmen tas mer alkohol upp av blodet. All alkohol som kommer ut i blodet når till slut levern. Detta organ renar kroppen på ämnen som inte hör hemma hos oss så som alkohol. Levern får jobba på högvarv när man dricker. Levern mäktar inte alltid med att ta hand om all alkohol på en gång varför en del alkohol åker ut i kroppen igen och upp till hjärnan. När alkoholen når hjärnan påverkas alla dess delar. Drycken stör nervsignalerna och cellerna vilket skapar känslan av berusning.

Det här är vad som händer under tiden och precis efter att man dricker. På lång sikt påverkas kroppen på flera olika sätt, bland annat kan man skada lever, hjärna samt öka risken för cancer och hjärt- kärlsjukdomar.

Läs mer fakta om hur alkohol påverkar kroppen här.

UMO: Alkohol

Källa:
"Beroendemedicin" av Johan Franck och Ingrid Nylander (2015) Studentlitteratur

Fler vanliga frågor

Faktablad