Min son har beställt några preparat på nätet och jag vet ej vad de säljer?

Publicerad 26 januari 2015 (uppdaterad 18 juni 2019)

Något som är vad de kallar potpurri? Vet ni något om företaget eller vad för slags droger de säljer? Är nu mycket orolig för min son och vad det kan innebära med dessa droger.

Svar:
Jag förstår att du är orolig. Diskutera gärna med din son kring hur han ser på dessa preparat. Det finns många sidor på nätet som säljer varor, ofta fram tills de blir olagliga i Sverige. Så fort lagstiftningen ändras så byter de produkter. Potpurri är ett namn på en rökmix och dessa brukar innehålla syntetiska cannabinoider, ett psykoaktivt ämne med effekter som liknar de som kommer av cannabisanvändning. Regeringen har i otaliga omgångar narkotikaklassat olika typer av syntetiska cannabinoider. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du se vilka preparat som är under utredning. De allra flesta som har missbrukspotential kommer bli narkotikaklassade förr eller senare.

Det är svårt att uttala sig om vad denna typ av nya preparat ger för skadeverkningar på kort och lång sikt. Det är mycket få som använder denna typ av preparat och drogerna förändras i takt med att lagstiftningen kommer i kapp. Generellt kan man ändå säga att effekterna ofta är mycket starka i jämförelse med exempelvis cannabis och att det är förhållandevis vanligt med oönskade biverkningar av fysisk eller psykologisk art.

Källa:
Folkhälsomyndigheten

Fler vanliga frågor

Faktablad