Kan man ta bort ångest och oro med alkohol?

Publicerad 2 april 2020 (uppdaterad 15 april 2020)

Alkohol kan ibland ge tillfälligt lättnad men förvärrar situationen i längden
Till viss del kan man det men det är inget bra botemedel mot ångest och oro. Vi kan likna det vid att låna pengar för att betala igen en skuld. Även om lånet lättade ångesten för en stund så står man snart där med samma skuld plus lånekostnad (ränta) och situationen har förvärrats.

Olika för olika personer
Alkohol påverkar hjärnan och vårt känslotillstånd på många olika vis och det är faktiskt inte samma för alla. Upplevelsen beror även till stor del på hur mycket alkohol som dricks och hur van personen är vid att dricka det.

Påverkan i hjärnan
Många upplever ändå att ångest och oro minskar redan vid en mindre mängd alkohol och det beror på hur alkoholen påverkar hjärnans olika signalsubstanser - som även påverkar ångest och oroskänslor.

Problem när effekterna slutar verka
Hjärnan strävar dock efter att hitta sin normala balans och funktion vilket sedan blir ett problem när alkoholens effekter slutar verka.
Då ska lånet betalas tillbaka med ränta. Det är nu man märker att alkoholen faktiskt inte löste det där som skapade oro och ångest från början. Den erbjöd bara en tillfällig flykt.

Ökad risk vid ångest och oro
Detta är särskilt viktigt att komma ihåg om man befinner sig i svåra livsförhållanden som kan vara en ständig källa till ångest och oro. Då är det lätt att tappa kontrollen och börja använda alkohol i större och större mängder och allt oftare. Då ökar risken för alkoholberoende och skador på kroppen och hjärnan.

Du kan läsa mer om alkohol i vår faktatext och kolla gärna in bildspelet "droger och hjärnan"!

Om du lever nära någon som dricker för mycket alkohol kan du skriva en anonym fråga till oss och beskriva din situation. Då kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med någon som kan hjälpa!

Fler vanliga frågor

Faktablad