Kan man dela in knark i olika grupper/kategorier?

Publicerad 9 april 2018

Ja, man kan dela upp narkotika i olika undergrupper utifrån deras kemiska sammansättning och inverkan på människor/hjärnan. Indelningen varierar något mellan länder och institutioner. I Sverige och många andra länder brukar man dela in narkotika fem huvudgrupper:

  • Centralstimulerande medel: de vanligaste missbrukade centralstimulerande drogerna i Sverige är amfetamin, metamfetamin och kokain. Även khat räknas till denna kategori.
  • Opiater: består av naturliga opiumderivat, det vill säga medel som kommer från opium. Exempel på sådana är morfin, kodein och heroin. Kategorin omfattar också syntetiska opiater som metadon och fentanyler.
  • Hallucinogener: bland de hallucinogener som förekommer i naturen, återfinns meskalin (som kommer från Peyote-kaktusen) och psilocybin (som utvinns ur svampar av släktena Conocybe och Psilocybe). Andra hallucinogener är framställda i laboratorier och kallas därför syntetiska, t ex LSD och ecstacy.
  • Cannabisprodukter: är hämtade från växten Cannabis sativa (till exempel hasch och marijuana) och innehåller bl.a. den psykoaktiva ingrediensen THC.
  • Läkemedel: det finns läkemedel som är narkotikaklassade (till exempel bensodiazepiner och barbiturater) och som bara får användas av en person som har fått en viss mängd utskrivet av en läkare.

Läs mer om narkotika under Fakta.

Fler vanliga frågor

Faktablad