FAKTA

GHB

GHB betyder gammahydroxibutyrat eller gammahydroxismörsyra och förekommer naturligt i de flesta vävnader i kroppen. GHB är från början ett narkosmedel med lugnande egenskaper. Det påverkar både sömn, vakenhet och känslor som aggressivitet och sexualitet. Det GHB som används för missbruk kan vara egentillverkat, köpt från annat land eller på Internet. GHB är en klar, lite simmig och luktfri vätska med salt smak. Den olagliga tillverkningen misslyckas ibland, och då får vätskan en stickande lukt och frän smak. Den kan då också vara frätande. De som missbrukar preparatet förvarar oftast GHB i PET-flaskor.

Så påverkas kroppen

GHB tas upp i blodet genom tarmarna och påverkar snabbt hjärnan och det centrala nervsystemet. Ruset liknar det man får av alkohol: man kan få en effekt dämpar ångest och som först gör en pigg, men senare att man känner sig dåsig. Man kan också känna sig upprymd, orolig, stökig, hyperaktiv och aggressiv eller förvirrad. Regelbunden användning kan leda till sömnsvårigheter, ångest, yrsel, minnesförlust, kräkningar, blodtrycksfall och huvudvärk. GHB är starkt beroendeframkallande och ger en snabb toleransutveckling, det vill säga man behöver efter en tids användning för att känna den effekt man kände i början. GHB kan ge svår abstinens om man har använt det länge. Abstinens betyder att man får ett starkt sug efter drogen om man slutar använda den.

GHB är väldigt starkt. En vanlig dos är bara 1-2 cl, alltså mindre än en halv tesked. Det gör att det är väldigt lätt att överdosera, det vill säga ta mer än man tänkt sig. Dessutom kan koncentrationen av GHB i vätskeform skifta väldigt mycket – man kan säga att det kan vara olika starkt – något som också gör det svårt att dosera. Ibland kan man få vad som brukar kallas en snedtändning. Istället för att bli upprymd och glad så blir man förvirrad, aggressiv, orolig och stökig. I värsta fall kan en överdos leda till medvetslöshet, koma eller plötslig död på grund av andningsuppehåll.

Källor

"Beroendemedicin" av Johan Franck, Ingrid Nylander m.fl. (2011) Studentlitteratur
"Beroendetillstånd" av Markus Heilig (2011) Studentlitteratur

Läs mer