FAKTA

Ecstasy

Ecstasy är ett centralstimulerande syntetiskt preparat som liknar amfetamin och den hallucinogena drogen meskalin. Det kan ge starka känslomässiga svängningar; man kan känna sig överlycklig, kär, förtvivlad eller få attacker av skratt eller gråt. Det beror på ökad frisättning av ämnet serotonin i hjärnan.

Ecstasy förekommer oftast i form av tabletter. När man har analyserat ecstasytabletter i Sverige har det visat sig att de ofta innehåller en blandning av amfetamin och olika varianter av ecstasy. Ecstasy lanserades från första början som ett bantningsmedel (i början av 1900-talet).

SÅ PÅVERKAS KROPPEN OCH PSYKET

Ecstasy har både centralstimulerande och hallucinogena egenskaper. Centralstimulerande betyder att det påverkar centrala nervsystemet. Hallucinogen betyder att det framkallar sinnesintryck som inte finns i verkligheten.

Effekten blir att man känner sig glad, upprymd och euforisk. Man kan känna sig pigg och att man har mer energi än vanligt. Men man kan också drabbas av hyperaktivitet, oro, rastlöshet och ångest. Man kan få sämre självkontroll, vilja hetsäta och se, höra, lukta eller känna sådant som inte finns. Ruset varar i 1–3 timmar.

Efter användning av ecstasy kan man drabbas av trötthet, sömnsvårigheter, depression och ångest. Minne och inlärningsförmåga kan påverkas negativt. Även om man slutar med ecstasy finns det en risk att man fortsätter må dåligt en längre tid efteråt.

Serotonin är en signalsubstans i hjärnan som bland annat har till uppgift att balansera våra känslor och styr till exempel hunger, glädje, irritation, ilska, välmående, livslust med mera. I och med att ecstasy påverkar serotoninnivåerna i hjärnan väldigt kraftigt har man efter en längre tids användning "tömt" serotonin-depåerna i hjärnan. Rubbningar i serotoninbalansen kan leda till depressioner, psykoser och utmattning.

KÄLLOR

"Beroendemedicin" av Johan Franck, Ingrid Nylander m.fl. (2015) Studentlitteratur "Beroendetillstånd" av Markus Heilig (2019) Studentlitteratur

Senast uppdaterad 30 juni, 2021

Läs mer