FAKTA

Alkoholens historia

Alkoholen har funnits länge, hur länge är svårt att veta. De första spåren av vintillverkning är från 6000 år före vår tideräkning. I olika delar av världen har man druckit olika typer av alkohol, det vill säga en dryck som jäser med hjälp av socker så att etanol bildas. Här kan du se några utvalda årtal i alkoholens historia.

300-talet före vår tideräkning

Mjöd och öl av säd och honung tillverkades tidigt i Sverige och Norden. Vi vet säkert att man har tillverkat mjöd under 300-talet öre vår tideräkning, men kanske ännu tidigare. Drycken användes när det var fest eller som offergåva åt de nordiska gudarna.

I Aztekernas rike (i nuvarande Mexiko) drack man pulque (en jäst dryck från magueykaktusen) för att berusa sig i samband med religiösa riter. I afrikanska länder drack man öl och palmvin. I Kina drack man alkohol som var framställd av ris.

Medeltiden

Under vissa perioder har man inte bara druckit alkoholhaltiga drycker för att bli berusad. Under medeltiden drack man sådant som vin och öl för att få i sig vätska. Det här berodde på att rent vatten kunde vara en bristvara i städerna.

1100-1200-talet

Man började destillera alkohol i Frankrike och Tyskland, det vill säga värma upp, förånga och kondensera olika vätskor för att få fram alkohol med högre procent än till exempel öl och vin. Det kallas enklare att bränna alkohol.

1400-talet

Brännvinet (starksprit) kom till Sverige. Från början drack man inte brännvinet utan det användes i tillverkningen av krut. Under 1500-talet försökte man också bota pestsmittade med hjälp av brännvin. Det fungerade inte.

Före 1600-talet

Starksprit används som läkemedel för flera olika åkommor som pest och depression, men också som allmänt uppiggande medel. Då såldes spriten på apotek.

1775

Gustav III införde förbud att fritt bränna brännvin i Sverige. Nu var det kronan, det vill säga staten, som styrde all tillverkning av sprit i ett försök att tjäna pengar. Istället fylldes lagren av massor av brännvin som inte blev sålt och det hela blev en stor förlustaffär.

1800-talet

Sprit tillverkad av potatis användes som handelsvara när kolonialmakter ville byta till sig varor från länder som de koloniserat.

Tidigt 1900-tal

Nykterhetsrörelsen, det vill säga organisationer som arbetade emot fylleriet i Sverige, växte sig starka och var bland de mäktigaste organisationerna i svensk politik.

1919

Motbokskontrollen infördes i hela Sverige efter att ha använts i delar av landet tidigare. Syftet med motboken var att minska alkoholkonsumtionen bland folket. Det var inte alla som fick en motbok. Inkomst, förmögenhet och position i samhället styrde. Det var sällsynt att kvinnor, som vid denna tid inte heller hade rösträtt, fick en motbok. Bara den person som hade en motbok fick köpa en viss mängd alkohol på Systembolaget. I motboken antecknades när man köpte alkohol och hur mycket. Motboken avskaffades år 1955.

1922

Det här året genomfördes en folkomröstning om totalförbud av alkohol i Sverige. Nej-sidan vann med 51 procent mot Ja-sidans 49 procent och alkohol fortsatte att vara lagligt. Här hade kvinnornas röster stor betydelse för Ja-sidan. Nej-sidan hade haft en betydande majoritet om inte kvinnor fått rösträtt straxt innan folkomröstningen.

1969

Inköpsåldern på Systembolaget sänktes från 21 till 20 år.

1979

Reglerna om marknadsföring av alkohol skärptes, de nya reglerna sa att man bara fick annonsera i särskilda branschtidningar.

1995

Sverige gick med i EU och med det kom nya regler för hur mycket alkohol man fick föra in från andra länder. Nu fick svenskarna ta in betydande mängder alkohol från länder med billigare priser.

2020

Ungdomars drickande minskar stadigt sedan snart 20 år. Man provar alkohol senare, färre dricker överhuvudtaget och de som gör det dricker mindre och mindre. Vad det beror på finns det inga riktigt entydiga svar på - men att inte dricka har blivit det nya normala.

Källor

Drogutvecklingen i Sverige 2011, CAN
”Drogernas historia” av David T. Courtwright (2005) Historiska media
”Staten, supen och systemet. Svensk alkoholpolitik och alkoholkultur 1855-2005” av Lennart Johansson (2008) Symposion
”Rusets riddare” av Stig Helling (1993) Sober
”Från mjöd till Martini” av Stig Helling (1987) Norstedts
”Svensk alkoholhistoria. Från brännvin till vin 1400-2000” (1999) Systembolaget.
Nationalencyklopedin, vin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vin

Publicerat den: 19 Maj, 2014 13:30 (Senast uppdaterad 5 Dec 2020 12.40)

Läs mer