Alkohol

Alkohol finns i till exempel vin, öl och olika spritsorter. När man dricker alkohol, går den snabbt ut i blodet. Alkohol påverkar i stort sett alla organ i kroppen.

 

Siffrorna inom parentes anger var informationen kommer ifrån. Siffrorna refererar till källorna som finns i slutet av denna text.

Alkohol är en drog

Alkohol finns i till exempel vin, öl och olika spritsorter. Den alkohol som finns i alkoholhaltiga drycker heter etanol. Alkohol tillverkas oftast genom jästning av olika grödor och har använts under århundraden i många kulturer. Alkohol har beroendeframkallande egenskaper (1).

Olika personer reagerar olika på alkohol. Den som använder alkohol kan bli lugn, glad, trött, aggressiv, eller labil (1).

Alkoholkonsumtion kan leda till flera olika sjukdomar och skador på kroppen. Det kan också leda till sociala och ekonomiska konsekvenser för den som dricker, för andra och för samhället (2). Om man dricker mycket alkohol under en längre tid ökar risken för att bli beroende. Man kan också få sämre minne (1).

Ibland kan den som dricker alkohol få så kallade minnesluckor. Det beror på att alkohol påverkar hippocampus. Det är den delen av hjärnan som registrerar händelser runt oss, och som sedan lagrar minnesbilder. När man dricker mycket alkohol kan den funktionen blir sämre och göra att man förlorar bilden av det som hänt (3).

Alkohol kan orsaka olika problem, som till exempel:

  • Fysiska hälsorisker: Alkohol har en allmänt giftig effekt på kroppens alla vävnader och organ. Därför kan den öka risken för över 200 olika sjukdomar och skador (1,2).
  • Berusningseffekter: Alkohol ger en berusande känsla och påverkar omdömet. Det kan leda till att man gör saker man inte skulle göra nykter. I värsta fall kan det orsaka olyckor eller våld (1).
  • Beroendeframkallande: Alkohol kan skapa beroende och göra det svårt att kontrollera sitt drickande (1).

Hur mycket man kan dricka utan att få negativa konsekvenser går inte att säga. Det finns inget helt riskfritt alkoholdrickande (1,4).

39%

av niorna har druckit alkohol det senaste året

Berusning

Det är svårt att veta innan hur en person kommer att reagera på att bli berusad. Det skiljer sig från person till person. Det kan också vara olika från gång till gång och kan bero på till exempel hur mycket man druckit eller om man ätit eller inte. En person som vissa gånger känner sig avslappnad av att dricka alkohol, kan andra gånger bli mer aggressiv eller nedstämd av alkohol (1,5).

När alkoholhalten stiger i blodet reagerar de flesta med att bli mer pratsamma och röra sig mer med fler och större rörelser. Många känner att de kommer i bättre stämning, de slappnar av och mår allmänt bra. Många upplever att de får bättre självförtroende. Alkohol kan i vissa fall upplevas som tillfälligt ångestlindrande (1).

Omdömet kan bli sämre av alkohol och man kan få kortare mellan tanke och handling. Det kan leda till att den som druckit alkohol till exempel:

  • använder andra droger
  • spelar om pengar
  • blir våldsam
  • bråkar

Det kan också leda till självskadebeteende, självmordstankar och i värsta fall självmord (1).

Den som druckit mycket alkohol kan bli trött och mindre alert. Det kan leda till att personen som druckit mycket somnar (kallas ibland för att däcka). Den som har väldigt mycket alkohol i blodet kan hamna i koma. Alkoholförgiftning kan leda till döden (1).

Är det olagligt att köpa ut alkohol?

Så påverkas kroppen

Alkohol påverkar i stort sett alla organ i kroppen. När man dricker alkohol passerar den snabbt ut i blodet genom magsäcken och tarmar. Alkohol tas upp via slemhinnan i framför allt tolvfingertarmen och fördelar sig i kroppens vätskor. Alkoholen bryts ner av enzymer till ättiksyra och vatten (1).

Alkohol når snabbare organ som hjärna, lever, lungor och njurar, som har mycket blodcirkulation. Det går långsammare till muskler och hud, där blodflödet är mindre. Kroppen bryter ner alkohol främst i levern, ungefär 0,1 gram alkohol per kilo kroppsvikt per timme. En liten del (ungefär tio procent) lämnar kroppen genom andning, svettning och urin (6).

Hur snabbt man bryter ner alkoholen är olika från person till person. Det går inte att påverka med exempelvis att dricka kaffe eller bada bastu. Kroppen bryter bara ner små mängder alkohol åt gången. Det gör att man blir mer berusad om man dricker alkohol snabbt (1).

Alkohol kan orsaka många sjukdomar:

  • cancer
  • leversjukdomar
  • hjärtsjukdomar och högt blodtryck
  • psykiska sjukdomar
  • sjukdomar i mage och tarmar
  • sjukdomar i bukspottkörteln
  • hudsjukdomar
  • nervskador
  • sjukdomar i muskler, leder och skelett

(4)

70%

av tvåorna på gymnasiet har druckit alkohol det senast året

Bakfull

Att må dåligt dagen efter att man druckit alkohol kallas ibland för att vara bakfull eller bakis. Det beror på vad som händer i kroppen när alkoholen bryts ned. Alkohol får kroppen att göra sig av med vätska. Det kan leda till uttorkning och orsaka huvudvärk, yrsel och trötthet (7).

Även efter att man har druckit alkohol fortsätter ens förmåga att tänka och röra sig att vara sämre under en längre tid. Därför är det inte säkert att köra bil dagen efter att man har druckit alkohol (7).

Andra symtom på när alkohol lämnar kroppen kan vara illamående, ångest, nedstämdhet. Illamåendet beror bland annat på restprodukterna acetat och acetaldehyd som bildas när levern förbränner alkoholen (7).

Exakt vad det är som händer i kroppen har inte forskning kunnat komma fram till ännu. Bakfyllan beror till stor del på ännu okända biokemiska samband (7).

Det är inte heller klarlagt varför man kan uppleva ångest när man är bakfull – men vi vet att alkohol påverkar signalsubstanser i kroppen som bland annat reglerar vårt humör och våra känslor (1).

Alkohol och graviditet

Att dricka alkohol under en graviditet riskerar att skada fostret. Därför rekommenderas gravida att inte dricka någon alkohol alls. Alkoholkonsumtion under graviditet kan leda till missfall och fosterskador (FASD). Barn som drabbas av alkoholframkallade skador kan ha både fysiska och psykiska skador och få stora svårigheter i sina liv (1,2).

Cecilia berättar om att leva med FAS

Senast uppdaterad

8 mars 2024

Våra senaste besvarade frågor om alkohol

Berättelser

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Alkohol och problem

Alkohol

Berättelse

Oscars uppväxt blev en föreställning

Alkohol, Problem i familjen

Nyheter

Nyheter

Flera typer av syntetisk cannabis narkotikaklassas

Amfetamin, Cannabis, Ecstasy, Heroin, Kokain, Läkemedel, LSD och andra hallucinogener, Nätdroger