Säker information om alkohol och andra droger

Drugsmart.com är en ungdomssajt med information om alkohol och andra droger som drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Vår målgrupp är unga i åldern 13-19 år. Här kan du läsa mer om vad vi gör och vår historia.

Kontakta oss

Du är alltid välkommen att kontakta någon av oss som arbetar på Drugsmart vid frågor om vår verksamhet med mera. Har du faktafrågor (om alkohol och andra droger) är vi tacksamma om du först använder faktasidorna. Har du däremot synpunkter eller frågor om innehållet på webbplatsen kan du kontakta oss här.

Tack för ditt mail

Vi svarar så fort vi hinner, ofta inom 24 timmar. Under tiden kan du läsa mer på våra faktasidor.

Vi som jobbar här

Vi på redaktionen sköter om allt ifrån uppdateringar till att svara på frågor men för att hinna med alla frågor har vi hjälp av våra kollegor på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Lisa Lennartsdotter Ermann

Samordnare
[email protected]
0723714322

Vill du veta mer om Drugsmart?

Mål och syfte

Syftet med sidan är att informera unga om alkohol och andra droger.

Det gör vi genom att:

  • Tillhandahålla korta faktatexter med information om olika droger, beroende och möjliga skador man kan få av olika droger. Dessutom har vi många publicerade frågor och svar, både om beroende och missbruk i allmänhet och om olika preparat.
  • Svara på anonyma frågor från unga om alkohol och andra droger. Alla frågor får svar. När vi själva inte kan svara hänvisar vi till andra som kan göra det.

drugsmarts historia

2018
20-årsjubileum

I december 2018 firade Drugsmart.com 20 år som en sajt där unga kan hitta pålitlig information om alkohol, narkotika, dopning och tobak.

2016
ANDT på schemat

År 2016 tog CAN över ansvaret för ANDT på schemat. Det är ett material till stöd för lärare som ska undervisa om alkohol, narkotika, dopning och tobak.
Besök webbplatsen: www.drugsmart.com/andt

2014
Drugsmart får responsiv design

Drugsmart får ny responsiv design för att möta dagens krav av ett allt mer mobilt surfande. Ny färg och form och enklare navigation. Dessutom har vi förenklat frågeformuläret och gjort det smidigare för våra gästbloggare att posta inlägg. Läs blogginlägget: Det var på tiden att vi uppdaterade oss!

 

2013
Alkopedia - ett pedagogiskt verktyg om alkohol

Under 2013 färdigställs ett nytt interaktivt verktyg om alkohol som riktar sig till åldern 13-15. Kika in www.alkopedia.se

2012
Unik skrift om ungas frågor om alkohol och droger

De senaste åren har mycket arbete handlat om att få Local Hero och Missbruk i familjen att bli en lika stor del av Drugsmarts verksamhet som faktasidorna och FAQ:n. Under 2012 sammanställdes för första gången vilka frågor som kommer in till Drugsmart i skriften ”Ungas frågor om alkohol och droger – Drugsmart 2012”.

2011
Drugsmart får gästbloggare

2011 startades ett antal gästbloggar. Men hjälp av gästbloggarna får vi andra vinklingar på alkohol- och drogfrågor än vi på redaktionen kan bidra med. Alla gästbloggar står helt själva för sitt innehåll och skriver så ofta och om vad de vill.

2010
Testa dina gränser

Drugsmart var på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut (numera folkhälsomyndigheten) en kanal för kampanjen ”Testa dina gränser” som handlade om cannabis och genomfördes i 10 kommuner i Skåne. Eftersom kampanjen handlade om cannabis utökades vår cannabisfakta och flera nya frågor och svar om cannabis publicerades.

2010
Drugsmart blir mer social

2010 var året när Drugsmart tog steget ut i sociala medier och finns numer både Instagram, Facebook och Twitter.

2009
Nya sidor om Missbruk i familjen

Drugsmart gör den största redesignen någonsin, med nya funktioner, form, färg och helt nya sidor om Missbruk i familjen. I och med de särskilda sidorna om missbruk i familjen togs en metod för stödchatt fram där unga individuellt kan chatta om just missbruk i familjen. Man får prata av sig och kan, om man vill, få tips på vad man kan göra för att må bättre. Det togs också fram Filmmaskinen där personer har möjlighet att dela med sig av en berättelse i filmform.

2008
Hipp hipp hurra! Drugsmarts 10-års jubileum

År 2008 fyllde Drugsmart 10 år och i samband med 10-års jubileum producerade man filmen ”Drugsmart – 10 år av kunskap och engagemang”. Drugsmart bjöd även in till födelsedagskalas på Nalen, Stockholm, där Folkhälsominister Maria Larsson (kd) prisade Drugsmart och dess förebyggande roll. - Ministrar kommer och går, men Drugsmart består.
Läs talet!

2006
Knark är Bajs

På uppdrag från Mobilisering Mot Narkotika år 2006 var Drugsmart med i kampanjen ”Knark är Bajs”. Drugsmarts roll i kampanjen handlade främst om att moderera hemsidan, svara på frågor, granska inlägg samt att sköta de tävlingar som kampanjen ordnade. Och i stort sett under hela 2007 fortsätter redaktionen att svara på frågor om kampanjen ”Knark är bajs”.

2006
Ett nytt ANT-verktyg utvecklades

”Alkopasset” består av tre kortfilmer och tillhörande övningar. Efter filmerna avslutas övningen med att eleverna får chatta med redaktionen. Webbsidan gjorde ytterligare en satsning där man inkluderade vuxna i en del som man kallade för ”Lärare och vuxna”. Under denna flik kunde vuxna hitta material, metoder och tips i arbetet med ungdomar och i förebyggandet av alkohol och narkotika.

2006
Drugsmart slår ihop sej med Local Hero

2006 lägger man återigen krut på att bygga om webbsidan och i den nya satsningen inkluderades projektet Local Hero. Local Hero blev därmed en del av Drugsmart.

2005
GRUNCAN - en interaktiv frågetunna

GRUNCAN var en interaktiv frågetunna – ett oljefat med en inbyggd dator som placerades ut där ungdomar befann sig, med främsta fokus på skolor men även fritidsgårdar, diskotek, festivaler och events. GRUNCAN innehöll fakta om droger, en funktion som gör att man kan ställa frågor men också läsa andras frågor och svar. Frågetunnan innehöll även en frågetävling där man varvat frågor om alltifrån alkohol och andra droger till miljö och svåra ord.  GRUNCANS popularitet växte något oerhört och turnerade i skolor landet runt.

2004
Hur har ni det med spriten, kärleken och varandra i klassen?

Ett interaktivt rollspel presenterades på hemsidan kallat "Rookie". Rollspelet erbjöds som arbetsmaterial till lärare och andra vuxna som arbetar med ungdomar. I Rookie får ungdomarna själva uppleva saker som gör att de aktivt fattar egna beslut om umgängesformer och alkohol. Till rollspelet medföljde diskussionsmaterial och anvisningar om det pedagogiska upplägget.

2004
Ny design och utvecklande av drugsmart.com

Redan 2003 påbörjades arbetet med att bygga om hemsidan. 2004, lanseras webbsidans nya design och i samma veva utvecklande man även nya funktioner.

2002
Spelet Dancefloor Dominator

Med 2600 medlemmar lanserade man 2002 det nya spelet ”Dancefloor Dominator”, vilket ledde till ökat antal medlemmar och den nya siffran visade på 4000 klubbmedlemmar.

2001
Målgruppen breddas

Drugsmarts sekundära målgrupp som tidigare varit lärare, föräldrar och nära anhöriga breddas under 2001 till alla individer som på något sätt arbetar med och för ungdomar.  Syftet och tanken med att bredda målgruppen var dels för att öka kunskap och kompetens i hanterandet av frågan när den väl aktualiserades av ungdomar. Och dels för att man genom dessa individer lättare kunde komma i kontakt med ungdomar.

2001
Klubbmedlemmar ökar

Drugsmartklubben fanns med redan från start och under 2001 är antalet medlemmar 2600 stycken.

2000
ANT - lektioner via Internet

Hösten 2000 lanserades eMediate ANT - ett verktyg att använda i skolan. På ett enkelt sätt kunde lärare boka ANT- lektioner som utfördes via Internet. En distansundervisning som var enkel, rolig och direkt. Redaktionen följde upp lektionen via e-post och bidrog med undervisnings- och materialtips till läraren.

2000
Drugsmart – en del av CAN

När 1999 började lida mot sitt slut och ett nytt millennieskifte väntade blev Drugsmart en del av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Den 15 februari 2000 blir CAN officiellt huvudman för projektet Drugsmart.

1998
Socialdepartementet som initiativtagare

På initiativ av Socialdepartementet och dåvarande socialminister Margot Wallström blev projektet Drugsmart verklighet. Drygt ett år senare, närmare bestämt den 1 september 1998, lanserades den färdiga sidan för första gången.
Drugsmarts främsta målgrupp är ungdomar men riktar sig även till föräldrar samt andra vuxna som undervisar om alkohol, narkotika och andra droger. Eller helt enkelt till människor som är engagerade i frågan på något sätt. Därför har Drugsmart fungerat och använts som ett verktyg i skolornas Alkohol Narkotika Tobak-undervisning, även kallat för ANT-undervisning.

1997
Drugsmart med ambition att fördjupa kunskapen

Hösten 1997 startades projektet Drugsmart med ambitionen att fördjupa kunskapen inom området alkohol, narkotika och tobak samt att skapa ett forum för samtal och debatt om dessa frågor. Sedan starten har Drugsmart både förändrats och utvecklats.