Vikten av god struktur och planering i vardagen...

Gästblogg- 2017-02-13

När jag gick i skolan hade jag bra rutiner (oftast hatade jag när torsdagarna kom, för då hade vi städning på schemat hemma). Kunde gå och lägga mig 21.00 på veckodagar och studsa upp ur sängen när mamma väckte mig 07.00 varje morgon. (saknar den där tiger -studsen på morgonen)

Sedan jag blev sjuk 2009 så har jag frångått allt vad struktur och rutiner heter. Har gjort det som fallit mig in för dagen. Lagade mat när jag var hungrig. Handlade när jag ville ha något. Ingen planering för när det skulle städas, utan det gjordes när jag såg att behovet verkligen fanns.

När jag nu gått hos min UNDERBARA arbetsterapeut som har hjälpt mig att skapa de fasta rutiner jag har idag, så vaknar jag före larmet ringer på morgonen. De skapade jag utifrån de tider som jag ska äta. Kändes mycket lättare så än att göra det utifrån aktiviteter  jag har tids bokade. Hon bekräftade bara min plan. (Idén kom från Skalmans mat och sov klocka)

Varje dag har jag en plan för vad som ska ske med dagen oavsett om jag har bokade möten eller inte. Tids bokade möten försöker jag så gott jag kan att lägga under tider för aktiviteter, så att det inte stör. Det jag gillar med det hela är att jag allt som oftast har energi som räcker hela dagen (om jag sover bra vill säga och att hjärnan får vila och slipper jobba nattetid) Dessutom blir jag mycket mer effektiv med min dags plan och följer den slaviskt. När jag är klar med en uppgift, stryker jag över den.
Det jag måste komma ihåg är att planera in några dagars vila efter att jag varit ute på allmänna platser: butiker, hos läkaren eller restauranger där det händer mycket på en och samma gång. Är jag hemma och pysslar så behöver jag inte vara lika noga med det.

Mitt dagsschema ser ut såhär: 

9.00 Vaknar, äter frukost, bäddar sängen och gör i ordning hemma lite lätt. Hygienen sköts också.
12.00 Äter Lunch
13.00 Promenad eller sovande vila 1 timme, när jag inte rider lektion.
14.00 fika
17.00 Middag
20.00 Kvällsmat, mediciner
22.00 sova (kan bli något senare)

Aktivitetstiden är mellan måltiderna och vilan. Dessa varierar från dag till dag.  När jag nu ser skillnaden mellan att ha rutiner och att inte ha det, så känner jag att jag mår mycket bättre av att ha fasta rutiner för mat och sömn. Då orkar jag med det jag ska göra och hinner.

Innan  jag började skriva listor, så kändes det både tråkigt och onödigt då jag tyckte att jag kunde ha det i huvudet… Först nu inser jag värdet i mina To Do- Listor. Den enda listan jag skrev, var inköpslistan när jag skulle handla mat. Dessutom får hjärnan vila nu.

Under vecka 7 kommer jag att blogga VARJE DAG!
Varje inlägg kommer upp 19.00 varje kväll. 😉

Hörs igen i morgon kväll. 😉

ToDo-lista 2017