Vikten av att ha koll på sin ekonomi

Gästblogg- 2019-03-27

Jag har ganska bra koll på min ekonomi. Jag har en budget för kläder och mat varje månad. Däremot fick jag mig en rejäl tankeställare när jag och min tjejkompis satt och pratade om just budget och ekonomi.
Jag vet vad jag får in varje månad. Det jag däremot har mycket sämre koll på är vad jag har att röra mig med varje dag i månaden. Jag blev så klart väldigt nyfiken och gjorde en uträkning.

Jag är inte den som spenderar pengar varje dag, som idag. Hade ett inbokat möte idag. Blev bjuden på mat. vad mötet handlar om får jag inte berätta i nuläget. Hur som helst så sparade jag pengar och hade inga utgifter.

Den tanken känns så skön.

Det händer sällan att jag bränner min dagliga summa pengar på en och samma dag. Ibland kan jag hämta mediciner på apoteket men har ändå inte bränt upp allt. Någon gång kan jag gå ut och äta med någon och bjuda denne på mat och ha det som den enda utgiften för dagen. Det där varierar beroende på vad man gör och vad man behöver betala för just den dagen.

Det handlar om att ha järnkoll på vad man lägger sina pengar på och planera varje dag för att pengarna ska räcka.
Ibland känner jag mig som Joakim von anka. Rik.
För att bli rik så måste man hålla i slantarna och planera smart. Du kan inte lägga 2.500 kronor en dag om din budget bara tillåter dig att göra av med 700 kronor, om du inte har ett aktivt sparande.
Många ser sig själva som smarta bara för att de råkar vara pålästa om mycket. För mig är det inte viktigt att vara duktig i något som inte gynnar mig i min vardag. Jag gör hellre smarta val i vardagen än att vara bäst i annat, som inte ens intresserar mig. Jag vet att jag kanske inte har högst IQ som inte begriper allt, men så länge jag gör rätt val som får vardagen att fungera så är det tillräckligt för mig.

Tittar ofta på program som till exempel Lyxfällan. De verkar vara normalbegåvade, men pga att de lever över sina tillgångar så hamnar de i skuldfällor. Om man ska gå efter IQ där så ser jag det som att man kan ha ett högt IQ men ändå göra många dumma och felaktiga val i livet. Då spelar de ingen roll att de har koll på storyn om Gustav Vasa, eller hur man lagar bilar. Det är inte så smart. Man kan vara smart på olika sätt. Kunskap är inte makt i alla lägen. Att hantera vardagen är min makt. Utan pengar så kan du inte leva som du önskar oavsett hur hög din IQ är.

Joakim von anka