Vart femte barn förra veckan! HOPP!

Gästblogg- 2013-02-22

Förlåt för att jag inte bloggade förra veckan men hade fullt upp med föreläsningar runt om I Sverige. Jag har varit i Uppsala, Skövde, Ljungby, Jönköping och Eksjö. Där har jag fått föreläsa för både allmänheten, socialtjänsten, skolor och nämndemän m.m. Det var spännande att få träffa så många olika människor, målgruppen var verkligen bred. En av de sakerna som jag reagerade på var att en av kvinnorna från socialtjänsten kom fram till mig efter en av föreläsningarna och bekräftade att de inte har den kunskapen som krävs för att hantera den här sortens frågor. Det skrämmer mig. 

De två sista dagarna fick jag sällskap av en tjej som hjälper oss på Trygga Barnen. Det var väldigt skönt att få lite hjälp och att ha någon att bolla idéer med. Efter varje föreläsning hade vi lite tid till frågestund och reflektion. Intrycket vi fick överallt är att många i småstäderna tror att detta är ett storstadsproblem medan många i storstäderna tror att det är ett småstadsproblem. Vi vet att det är ett rikstäckande problem och att det inte spelar någon roll vilken social eller kulturell bakgrund man har.

Jag träffade en kvinna som hade köpt vår barnbok ”Sara och den andra mamman”. Hon hade läst den för sin fyraåring som någon dag senare hade kommit hem från dagis och bett att få boken läst för sig igen. Det är kul att den har fått ett sådant bra mottagande. För er som inte vet det så finns den att köpa på vår hemsida www.tryggabarnen.org.

Jag frågade direkt efter en av föreläsningarna vilka känslor de fick efter att hört mig berätta och den första känsla en person delade med sig av var HOPP. Det är precis vad jag vill förmedla. Även om man lever eller har levt i en familj med missbruk eller beroende har man rätt till hjälp och rätt till att må bra!