Vad händer i din bebis kropp när du dricker alkohol?

Gästblogg- 2011-04-17

Visserligen fungerar moderkakan som ett skydd för att orenheter i moderns blod inte ska passera in till fostret, men idag vet man att vissa skadliga ämnen ändå tränger igenom. Alkohol är ett sådant ämne. Alkoholmolekylen är så liten att den med lätthet passerar genom denna barriär.

Alkoholen går sedan via fostret ut i fostervattnet. Det innebär att fostret kissar, dricker och formligen badar i alkohol.

För en liten bebis som ligger i din mage är till och med relativt små mängder alkohol tillräckligt för att den ska bli medvetslös. När alkoholen har passerat moderkakan går den direkt till fostret som ligger helt oskyddat. Fostrets lever är alldeles för liten och outvecklad för att kunna bryta ned alkoholen.

Med begränsat blodflöde minskar tillförseln av syre och näring, detta i ett skede då kroppens celler förökar sig med över 200 000 celler per minut. Cellernas delning, utbredning och rörelser störs och fostret växer inte som det ska.

Människans hjärna är uppbyggd av mer än hundra miljarder nervceller. De är förbundna med varandra i enorma nätverk där varje cell kan ha kontakt med tusentals andra celler. Om den blivande mamman dricker alkohol kan nybildningen av hjärnceller avstanna och ordningen i hjärnan störs.

Detta innebär att celler inte delar sig tillräckligt och att de inte mognar som de ska.

Även om de har mognat så kan olika störningar, som exempelvis alkohol, göra

så att celler skrumpnar ihop och dör.

 

Källa: Alkoholkommitténs broschyr ”Ett glas vin kan väl inte skada?”