Ungdomar skapar eventdag för att veta mer

Local Hero Blogg- 2014-05-22

Ett sorl, engagemang och stor nyfikenhet är vad som möter mig i dörren till ProCivitas Privata Gymnasium en tisdagseftermiddag i april. Anledningen är den eventdag av och för ungdomar som arrangeras av Local Hero-gruppen Veta mer. Lokalerna är fyllda av människor. Funktionärerna rycker i arrangörerna – det ska välkomnas sponsorer och samarbetsorganisationer, delas ut blommor, dubbelkollas teknik och plötsligt går ryktet om att en intervjusugen lokaltidning är på plats. Arrangörerna är fullt fokuserade och ger instruktioner åt både höger och vänster. Allt sys samman.

Local Hero-gruppen Veta mer bildades efter ett en inspirationsträff med en processledare från Local Hero. Projektet startade i skolan men för att kunna genomföra de stora idéer som fanns i gruppen krävdes mer och Local Hero erbjöd rätt forum och rätt hjälp. Tjejerna är eniga om att Local Hero är en bra metod för att hjälpa ungdomar att förverkliga sina idéer. – Det har gjort att vi har kunnat göra precis det vi vill, en av arrangörerna. Alla tre arrangörerna menar att det har varit en väldigt lärorik process som framför allt genererat många nya idéer och enorm energi. – Stödet från processledarna fanns hela tiden, både under vår Local Hero-workshop och via mail.

Efter en vår fylld av planering och engagemang var det dags för den stora händelsen, en eventdag av och för ungdomar – med fokus på jämställdhet och frågor inför riksdagsvalet 2014. En fullsatt debatt mellan Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) och Moderata Ungdomsförbundet (MUF) inledde dagen som sedan följdes av två föreläsningar kring jämställdhet, en av dem med Skavlan-aktuella Ann-Christine Roxberg. Deltagarna hölls också igång med en tipsrunda, påkostade goodiebags från sponsorer och flera engagerande tävlingar. Syftet var tvåfaldigt, att öka kunskapen om de aktuella frågorna och upplysa ungdomar inför riksdagsvalet.

På frågan om vad de är mest stolta över i samband med processen är svaren olika. – Goodiebagsen! och stoltheten över alla samarbetsorganisationer. De andra håller med. Under eventdagen deltog bland annat alla politiska ungdomspartier i Växjö, Amnesty, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, projektet Demokrati – På mina villkor och Växjö kommuns ungdomsportal Växapp. En understryker också stoltheten över att ha utvecklat och använt sitt kontaktnät. – Jag visste inte att jag hade så många bra kontakter. Efter workshopen med Local Hero började vi fråga runt och jag hittade flera personer som sedan blev våra viktigaste sponsorer – det har fått oss att lyfta blicken!

En fortsätter: – jag är stolt över att jag har vart med och skapat detta projekt, att jag lärt mig så mycket, och vad det har lett till. Min pappa som följt oss under planeringen pratar om jämställdhet och genusfrågor hela tiden nu, igår kom han hem och sa att de hade diskuterat det på jobbet. Då känner jag att jag verkligen har lyckats, att få folk att prata om det var mitt mål med hela projektet.

Gruppen är enig om det syfte som Local hero fyller – att ungdomar får hjälp med att genomföra egna arrangemang är viktigt inte bara för dem själva utan också för andra ungdomar i omgivningen. Fler evenemang som uppmuntrar ungdomar att vara aktiva, särskilt under helger, är en nyckel till att hålla unga borta från alkohol och andra droger, menar de.  – Det stärkte oss att känna att någon trodde på vår idé, vi ungdomar behöver få feedback från vuxna och veta att det finns någon som tror på oss.

När dagen är slut sammanfattas eventet i ett enda ord. Stolthet. Över all positiv respons från besökare, elever och lärare och över att faktiskt ha knytit samman hela eventet. Att skapa fler liknande event i större skala är redan uppe för diskussion. Jag drömmer om att få skapa fler projekt, jag vill gärna fortsätta med detta. Och jobba med viktiga frågor och sprida kunskap.

Veta mer´s  viktigaste tips till andra unga som vill skapa egna event eller förverkliga sina idéer:

Våga, våga, våga! Tro på dig själv och ditt event och var hela tiden förberedd på att det ibland inte kommer att gå som du planerat.

Skrivet av en processledare för Local Hero.