Berättelse

Hur fungerar en stödgrupp?

Hur fungerar en stödgrupp?

Att gå i stödgrupp kan vara ett bra sätt att få ny kunskap, nya vänner och förhoppningsvis må bättre, trots att man påverkas negativt av att en förälder (eller någon annan vuxen i ens närhet) har problem kopplat till alkohol och andra droger.

Acceptto see the video

Stödgrupper kan fungera lite olika. Gemensamt är att man får lära sig mer om beroende. Man får dela sina erfarenheter med andra i samma ålder som har liknande upplevelser.

Man kan även bli mer medveten om hur en själv och andra påverkas av sin anhörigas problem och hitta sina lösningar för att kunna må bättre.

Ulf Zetterman jobbar på Ersta Vändpunkten i Stockholm. Han berättar hur en stödgrupp fungerar och hur man gör om man vill börja gå i en stödgrupp.

– Det bästa är att man får känna att det här är något jag delar med andra. Att det där som du sa, precis det har jag känt, berättar Ulf.

Han har mött många unga som inte trott att en stödgrupp är något för dem, men som efter bara några tillfällen känt att det är det bästa de gjort i sina liv.

– Gå i grupp, du kommer inte att ångra dig! uppmanar Ulf.

Det finns många barn och unga i Sverige som har någon närstående som dricker för mycket alkohol eller tar andra droger. På Drugsmart finns en karta med tips på stödgrupper för att du ska kunna hitta en där du bor.

Hur fungerar en stödgrupp?

Senast uppdaterad

20 december 2014

Fler berättelser

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Oscars uppväxt blev en föreställning

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Lexikon om tonåren

Alkohol, Cannabis, Problem i familjen, Tobak och nikotin