Tjejerna som vill förändra Borås

Local Hero Blogg- 2010-03-26

En rykande färsk tidning är denna vecka på väg från tryckpressarna ut till skolor, vårdcentraler och andra ställen i Borås stad. Bakom detta står två driftiga tjejer som vill påverka andra ungdomar att inte börja med droger.

En av redaktörerna för tidningen Drugmeister berättar att de flesta unga har en ganska liberal syn framför allt på alkohol.

—Jag har en ganska blandad umgängeskrets, men de flesta är ändå väldigt liberala. De flesta jag känner ser alkohol och narkotika som två helt olika saker. Alkohol ses knappt som en drog, medan de flesta ändå är emot andra droger. Fest förknippas ofta med alkohol och man pratar väldigt öppet om vad man druckit och så vidare.

Varför vill du påverka andra ungdomars attityder till alkohol och andra droger?
—Jag vill framför allt påverka dem som är typ 13-14 år för att de helt enkelt inte är mogna för det än. Det snackas om droger i tidig ålder och det är bättre att man i så fall skjuter upp första fyllan för att inte få problem nu eller senare i livet.

 Hur har ni gått tillväga?
—Det är ju säkert lättare att ändra åsikt om man själv får erfarenheter som inte är positiva, men vi tänkte att genom en tidning så kan vi ändå sprida ett budskap till ganska många på flera ställen.

Så Boråsare – håll utkik efter tjejernas tidning!

Det finns många olika sätt att påverka andras attityder kring alkohol och andra droger. Studier visar bland annat att ungdomar som har saker att göra på fritiden inte är lika benägna att testa. Ganska självklart egentligen – har du något kul att göra blir det mindre intressant. Naturligtvis är det många saker som påverkar, om man trivs hemma och i skolan, känner sig uppskattad och har framtidshopp är det lättare att välja bort droger.