Tankar om hur jag planerar min vecka

Gästblogg- 2019-11-03

Hej på er!

Nu är ännu en helg till ända. Har tvingat mig att vila hela helgen då jag har problem med hälsporre i högerfoten. Det är den som gör att jag inte går mina promenader på 6 kilometer längre. Gör jag det eller belastar fötterna för mycket så kommer hälsporren fram och tvingar mig att vila. Det var inte planerat. Jag hade tänkt:

  • Frosta av frysen
  • posta två böcker

Det var lite av det jag hade planerat. Att blogga är inte svårt att göra då jag sitter när jag gör det.

Men det var inte det jag skulle prata om… Hade tänkt att dela med mig av mina tankar om min nuvarande planering under en vecka. Hur gör jag för att få det att fungera?
Jag skriver dagligen mina ToDo – listor i min vanliga kalender. Man kan tro att jag som är sjukpensionär har hur mycket ledig tid som helst.  Tyvärr så stämmer inte det. Jag vet inte hur många gånger jag har hört: ”Du gör ju inget på dagarna. Du sitter bara framför datorn!”
Det är en av anledningarna till att jag skriver mina ToDo – listor för att tysta ner de som vräker ur sig kommentarer som den ovan. Dessa sårar, då de inte tycks se vad jag gör om dagarna.

Om jag nu inget gör på dagarna så undrar jag:

  • Vem städar lägenheten?
  • Vem tar hand om disk och tvätt?
  • Vem går ut med soporna?
  • Vem ser till att det alltid står mat på bordet?
  • Vem betalar räkningarna?

Eftersom jag bor själv så måste jag fixa allt det här. Jag har ingen som gör det åt mig. Jag har länge haft känslan att jag jämt och ständigt har något att göra. När jag tittar på ett veckouppslag och räknar alla punkter som är för bockade så förstår jag varför jag är trött och att jag faktiskt gör många olika saker på en vecka. Min känsla är rätt.  När jag har en plan klar så går jag efter den. Det är sällan jag stryker något och skjuter upp det.

Min plan var till en början att vila på helgerna, men då är folk oftast lediga och vill träffas och umgås, så det fick jag snabbt ändra. Nu har jag lagt in vila varje tisdag  och onsdag. Det är oftast de två dagarna som jag inte har något planerat på. Då försöker jag att få egentid. Den tiden behöver min hjärna. De dagarna behöver jag få vila utan några krav eller måsten.

Jag gillar att vara spontan, men det är under förutsättning att jag inte har något inplanerat samma dag eller den tiden det planerats in att göra något.
Älskar mina dagliga listor. Då ser jag vad jag fått gjort på en dag. Bara för att det varit lovvecka så har mitt tempo inte direkt varit lägre, när jag väl varit igång och gjort något i hemmet eller uträttat ärenden på stan.  Hade min arbetsterapeut sett den så hade hon velat att jag gjort en sak om dagen. Jag gillar att göra saker och vara ”duktiga flickan” det ger självkänslan en boost.  Jag blir bara deppig om jag ska ligga i sängen hela dagen och vila för att hjärnan inte orkar med att göra för mycket.  Men jag måste ju få känna av det där själv. Vart går mina gränser? Det kan ingen annan tala om för mig. Behöver jag vila så måste människor i min omgivning förstå det och respektera det.
Det är en positiv sak med att just blogga. Jag kan lägga upp det precis hur jag vill. Nu försöker jag planera att skriva här varje söndag. Det har blivit lättare att skriva nytt och varierat innehåll sedan jag började göra en bloggplan varje vecka.

När nu måste jag sluta! inlägget är redan ganska långt!

Kram på er!

Kalender veckouppslag