Svårigheterna med socialt samspel

Gästblogg- 2016-08-17

Jag måste erkänna att det inte alls är lätt att följa många olika viljor och regler.
Det som gäller ena stunden, kanske inte gäller nästa. Hur ska jag veta det? Frågar jag för mycket eller ställer en och samma fråga för många gånger, blir det irriterande och JAG är den som är jobbig och rent av dum i huvudet för att jag gör så.
Tar jag inte eget initiativ är det fel. OM och NÄR jag tar eget initiativ, i fel situationer, så blir det ändå inte rätt.
Sitter jag ner och inget gör, är det också fel. Dessutom får jag höra att jag är förvirrad!
Är det så konstigt då? Skulle ni inte bli det om ni blev utsatta för samma sak? Fundera på hur raka ni egentligen är mot de i er omgivning. Fundera även på vilka signaler ni sänder ut med kroppen. Stå för det ni säger.

Hur ska jag veta vad som väntas av mig när dessa regler sedan ändras från gång till gång?
Jag behöver raka linjer. Jag behöver veta att det som gäller en gång sedan också är rätt och riktigt VARJE gång, och inte för att det ska passa andra människor IBLAND!

Säg inte heller till mig ”Jag tycker att du ska göra som du själv vill!” Om det egentligen inte är vad du vill. Det är ingen rak linje för mig, när jag sedan tar upp samma diskussion igen och får höra att jag även där gjorde fel. Hur ska jag veta? Hos mig skapar det bara ännu mer kaos, och förvirring.

Jag vill inte heller ha en massa råd och tips om jag till följd av att jag tagit emot dem och blir nedtryckt i skorna igen. Ge gärna tips som kan hjälpa till och lyfta en person. Var rak och ärlig med vad du menar. Jag kan inte läsa vad du egentligen tycker, bakom de där kryptiska meningarna. Om någon ställer frågan: ”Vad gör du på jul?” så blir mitt svar: ”Är hemma med familjen och firar den!” För så uppfattar jag dig. Men om jag istället får frågan: ”Kan du vara hundvakt åt min hund över dagen under julaftons morgon?” så hade du också fått ett rakt och ärligt svar. Jag kan inte förstå att du vill ha hundvakt, om du frågar vad jag gör över jul. Allt handlar om att DU måste förstå att DU måste ställa rätt typ av frågor, för att få rätt svar. Om du anser att jag är korkad, för att jag ger fel svar eller inte förstår dig, så handlar det om hur du lägger fram frågorna.

För mig är det mycket viktigt med struktur och rutiner. Det är det som gör att jag vet vad jag ska göra och skapar trygghet hos mig.
Jag har inga problem med att byta plats med någon när jag reser någonstans och tvingas att byta bil om vi åker ett stort gäng i flera bilar… för att ta ett exempel. Bara det inte händer för många gånger under samma resa. Det är då det blir kaos för mig.

socialt samspel