Sömnsvårigheter och planerad vila

Gästblogg- 2016-10-12

Hej på er!
Under den senaste veckan har jag haft svårt att sova p.g.a oro och stress. Tankarna hos mig har snurrat ganska mycket. Har därför fått ta orosdämpande medel. Med denna hjälp kunde jag lugna mina tankar och sova. Det känns ibland som tankarna springer runt som i ett ekorr-hjul.
Dock har det blivit på oregelbundna tider. För att minska stressen försöker jag skapa rutiner för både vila och inplanerade aktiviteter som sker under veckan för att hinna med att återhämta mig. För några dagar sedan kom jag på, att jag har tre lediga dagar i veckan. Där skrev jag in vila med stora bokstäver för att inte planera in något under dessa dagar. När det står VILA på schemat, så innebär det att jag ska göra så lite som möjligt. Sova middag, titta på film eller läsa en bra bok, men inte alltför länge.

Jag är expert på att trycka in för mycket under veckan, men nu måste jag bli benhård mot mig själv och människor i min omgivning. Inte ge vika när någon frågar vad jag har planerat den dagen. Då får jag ingen tid för återhämtning, det är ju inte bra.
Om det gäller någon tillfällig föreläsning, så får jag försöka planera om och boka om annat, som går att flytta på.

I Lördags hade jag en sådan dag, där jag verkligen inte gjorde många knop. Tittade på film, sov middag, jobbade med bokmanuset också. Har inte gjort det på flera veckor.
På tal om vila och återhämtning, provade jag en ny metod. I stället för att skriva in texten till bokmanuset, talar jag in den. Det går mycket snabbare. Kräver ett visst tankearbete och fysisk kraft när man skriver på datorn, samtidigt som det kräver viss mental kraft. När jag talar in det, är jobbet så gott som redan klart. Viss korrigering måste göras, men det tar inte så mycket av min mentala kraft. Kroppen får vila mer fysiskt också. Perfekt!
Känner mig lite som Skalman. 🙂