Sluta braja, börja haja

Local Hero Blogg- 2009-11-02

”Sluta braja, börja haja” – intitativtagaren satte rubriken på ett halvår långt skolprojekt som hon gjort  tillsammans med två vänner. Idag finns broschyren på Didaktusgymnasium i Liljeholmen tillgänglig för alla elever.

—  Vi valde att förmedla fakta om droger i broschyrform och resultatet blev ”Sluta braja, börja haja”, säger initativtagaren.

Tjejerna går sista året på omvårdnadsprogrammet på gymnasiet. Slutprojektet är nu producerat och färdigtryckt. Men innan dess letade de frenetiskt efter sponsorer och kom slutligen i kontakt med Local Hero.

—  Vi hade delade meningar om Local Hero och försökte faktiskt hitta annat alternativ men sen ringde vi upp samordnaren Local Hero som har hjälpt oss väldigt mycket.

Genom Local Hero har de fått göra workshops och skapat en checklista där de stegvis kunnat bocka av det som är gjort. Vid sin sida har de haft Local Heros processledare och när de stött på hinder har de kontaktat honom.

— Det har varit riktigt skönt att kunna ringa processledarna och samordnaren för Local Hero när det har behövts. De gjorde oss mer motiverade att faktiskt fortsätta med projektet.

Det är inte bara en broschyr som har producerats. De har även fått hålla föredrag för en klass, haft releaseparty med god respons från andra elever och där de även lyckades sälja en del broschyrer. Dock är de smått besvikna på responsen från lärare.

—  Vi har inte direkt fått feedback eller blivit särskilt peppade när vi väl påbörjade arbetet, visst, vi har haft ett bra samarbete med Local Hero som underlättat hela arbetsprocessen, men det är inte Local Hero som betygsätter oss, säger en av arrangörerna.

Men nöjda är de. Och de har lärt sig mycket.
— Idag finns broschyren hos beställaren, det vill säga skolsköterskan. Där kan elever läsa men också ta varsitt exemplar om de vill..

Janita, Jessica och Emma ger dig tips för framtida slutprojekt
– Spill ingen tid, börja arbetet direkt!
– Utnyttja ditt nätverk
– Våga fråga för det visar resultat
– Välj rätt målgrupp