Skärmberoende?

Gästblogg- 2019-05-12

Jag är ingen som helst expert i ämnet, men vill ändå dela med mig av mina tankar om mitt eget användande av skärmar. Jag tittar gärna på mobil skärmen, TV eller surfplatta när jag inte är sysselsatt med något annat. Jag vet inte hur många gånger om dagen som jag tar fram mobilen och tittar om det har hänt något nytt. Detta fastän jag nyligen skrollade igenom flödet på Instagram och Facebook några minuter tidigare. Jag gör det i reklampauser på programmet som sänds på TV:n. Jag använder ju mobilen för att blogga. Om jag inte bloggar från datorn.

När jag fortfarande bodde hemma hos mina fosterföräldrar hade vi som regel att inte sitta inne och titta på TV när det var fint väder ute. Tycker det är en mycket bra regel. På den tiden fanns inte mobilen. Idag har man med sig en skärm vart man än går. Du kommer ju åt sociala medier trots att du inte har tillgång till dator.

När jag låg inne för lite mer än ett år sedan låg jag på intensiven i några veckor. Där får man inte ha mobilen påslagen alls. det var en prövning för mig att se om jag skulle klara mig utan sociala medier. Det var inga problem. Jag kunde lätt sysselsätta mig med att lägga någon patiens med en kortlek, äta, sova, läsa en bok eller tidning. Ville jag ha kontakt med omvärlden så fick jag använda den vanliga telefonen på avdelningen.

Är jag sysselsatt med annat så är mobilen inte så viktig för mig. Det är mest när jag behöver blogga eller när jag är uttråkad som den kommer fram. Funderar på att schemalägga min skärmtid och begränsa mitt användande till den tiden. Den tiden kan jag lägga på att läsa fler böcker eller göra hushållssysslor eller annat.

Hörlurar samsung