Sara och den andra mamman

Drugsmart- 2012-01-11

Strax innan jul kom ”Sara och den andra mamman” ut, en bok om att ha en mamma som är alkoholist. Boken bygger på en idé av Olivia Trygg som är en av grundarna till Stiftelsen Trygga barnen och är skriven av Viktoria Olesen med illustrationer av Betty Ragnström Larsson.

”Sara och den andra mamman” handlar om Sara som är nio år och lever ett helt vanligt nioårigt liv. Förrutom att något inte stämmer med Saras mamma. Ibland är hon världens bästa mamma, men ibland sviker mamma, försover sig och glömmer att hämta Sara från simskolan. Boken fokuserar både på vanliga problem för barn till någon som har ett missbruk, som skuldkänslor och att tvingas ljuga för att hålla hemligheten inom familjen och på vägar till att må bättre, som att hitta någon att prata med.

Enligt Olivia Trygg handlar boken både om missbruk i familjen och mer allmänna känslor, som självkänsla och olika saker som barn kan undra över. Hon tycker själv att boken fyller ett tomrum, de flesta böcker som handlar om missbruk är ofta mer faktabaserade eller vänder sig till vuxna.
– Jag har alltid velat göra något för just yngre barn och när vi fick idén att göra boken om Sara rullade allt på. Det blev till slut så mycket större än vi trodde från början! berättar Olivia.

Både boken och Olivias egen historia har fått mycket uppmärksamhet i media:
– Vi har bara fått positiva reaktioner. Folk tycker det är en väldigt bra och helt ny bok. Många har också uppmärksammat att vi som gjort den är tre unga tjejer.

Vilket är ditt bästa tips till barn och unga som har en missbrukande förälder?
– Det viktigaste är att förmedla att man inte är ensam! Det finns fler som har upplevt samma sak och det finns hjälp att få. Det är aldrig barnens fel att en förälder dricker, alkoholism är ju en sjukdom. Det bästa tycker jag är att prata med någon vuxen, det kan vara vem som helst som man har förtroende för: mormor, en granne eller skolbusschauffören. Det kan ju inte bli värre, det kan bara bli bättre genom att berätta.

Även om boken främst riktar sig till barn så kan många ha nytta av att läsa ”Sara och den andra mamman”. Förhoppningarna är att både skolpersonal, äldre syskon och andra släktingar ska känna nytta av boken. Helst vill Olivia och de andra att boken ska spridas och finnas på alla vårdcentraler, skolor och bibliotek i hela Sverige. Alla intäkter går till Stiftelsen Trygga barnens verksamhet, boken går att beställas via Trygga barnens hemsida.