Prover och smärtstillande

Gästblogg- 2019-02-01

I torsdags var det dags för ett inplanerat läkarbesök med provtagning. Inte vilket prov som helst – lumbal punktion. Ett prov i ryggen.

Är glad och mycket tacksam över att ha en läkare som vet hur jag fungerar. Ogillar nålstick. Önskade att bli bedövad i ryggen, vilket skulle innebära ett stick till. Vi hoppade den delen. Hur som helst gick det bra. En ny metod att få lugnande på provade jag: nässpray. Det fungerade ganska bra. Av någon anledning blev jag full i skratt efter att provet togs. Vet inte varför. Måste vara sprayen i näsan.

Fick veta att läkaren tyckte att det gick bra. Det är skönt.

Det som det här inlägget handlar om är ju smärtstillande. Vi – jag och läkaren pratade om att jag får små doser pga min lilla kropp. Min kropp verkar ändå tåla ganska mycket. Den har ju fått tåla mycket smärta under mitt liv, pga sjukdom. Den tål större doser än vad den ska ha, när det kommer till smärtstillande. Bara det säger en hel del.

Det är något som jag inte ser som positivt. Jag vill ju ha smärtstillande i den mängd som biter på smärtan. Efter provet i ryggen tvingas jag äta tre olika sorter, några dagar framåt. Det spelar ingen roll om jag äter två eller fem olika former av tabletter om det inte biter på smärtan. Det är ju därför man tar en tablett – för att minska smärta till exempel. Inte att den ska vara kvar.

Känns ibland som att vården skriver ut smärtstillande för lätt och snabbt för att slippa ta tag i det verkliga problemet.

Läste någonstans att det är bra att dricka mycket koffein efter att man tagit prover i ryggen. Jag kör på te och cola. Hoppas att det fungerar.

received_664212353973352