Praon gick ett varv i kvarteret

Gästblogg- 2011-04-15

Vreeswijk började sin förnämliga lilla stump ”Tältet” med orden:

”Jag gick mig ut i staden och gissa vad jag såg? Jomän ett tält av stort format som mitt i staden låg. Och banderoller vajade, jag hörde toners brus. Jag trodde det var circus men det var herrens hus.”

Hans lilla visa är väl kanske en känga åt det frireligiösa och kanske var den på sin plats då?

Numera är circusen uppstyrd kring alkoholen istället. Istället för en ”skock blondiner” som står i tält och spelar om herren är ungdomarna idag instängda i hus av Big Brother snitt. Dess bränsle och livselixir?

Alkoholen

Jag har svårt att tänka mig att vi druckit mer i Sverige än nu. Jo vänta. Kanske dracks det lika mycket i just de här Ersta kvarteren runt sekelskiftet.

På den tiden dog unga människor i 30 årsåldern av hårt arbete och alkoholism.

Nåväl. Min prao och tillika son fick uppdraget att med sin i phone dokumentera närområdet utifrån ett alkoholperspektiv. Uppdraget var också att det skulle ta endast 10 min. De här bilderna kom han tillbaka med.

003.jpg
004.jpg
005.jpg
006.jpg
007.jpg
008.jpg
010.jpg
011.jpg

Några bilder är ju särskilt värda att kommentera.

Tidigare ansågs vätskeersättningsmedlet Resorb vara en produkt avsedd för sjukvård för patienter med olika dehydreringstillstånd (Vätskebrist). Det förekom flitigt på avgiftningarna i kombo med preparatet Heminevrin och B 12 injektioner för att stabilisera alkoholiserade personer.

Numera säljs ”Bakis” på Ica vilket kanske är rimligt med tanke på att Systembolag nr 2 på Folkungagatan mitt emot ICA nyligen slagit upp sina portar igen.

Enligt vår utsände fanns det ännu en bild att ta men som inte togs av integritetsskäl. A laget hade nämligen en stark uppsättning både bakom grillen och uppe i Cornelis park.

Cirkusen är i full gång. Och Cornelislåten slutar väl något i stil med…och tror ni ej han hellre vistas i en molnfri zon…det tror då jag åtminståne fast jag är klen i tron.

Jag tror att molnen behöver skingras och att vi behöver sanera i vår genomdränkta alkoholkultur.

UZ

Foto: Axel Zetterman