När vi förväntas att dricka alkohol

Gästblogg- 2016-02-23

I många situationer som jag befunnit mig i har jag känt mig obekväm med att inte dricka alkohol. Jag är 22 år gammal och student. Det säger väl sig självt, eller? Då dricker man alkohol.

Jag känner av en alkoholnorm i studentkulturen men även utanför studentvärlden. Den enda gången då jag inte känner av den är när jag är med personer som delar mitt intresse för träning – bland mina träningskompisar. Många gånger har jag känt mig obekväm med att inte vilja dricka alkohol och behöva inför hela sällskapet jag umgåtts med på en restaurang/pub/klubb att behöva säga högt och tydligt JAG VILL HA EN ALKOHOLFRI ÖL / JAG VILL HA EN ALKOHOLFRI DRINK när vi skall beställa. För i nästan alla fall så dricker resterande av sällskapet jag umgås med. Ofta är attityden att antingen är man sportig och inte befinner sig på puben eller så är man med ute på baren och då är man alkoholkonsument. Jag vill ju vara personen där emellan. Det bästa av två världar vill jag ju ha. Jag vill vara den där sportiga typen som ändå kan hänga med till baren och dricka. Alkoholfritt om jag nu vill det. För att umgås. Det tycker jag om.

Jag känner mig bekväm i mitt val att välja ett alkoholfritt alternativ för jag vet vad jag står för. Jag vill prioritera träning nu. Jag vill prioritera att kunna plugga bra. Jag vill inte alkohol skall förstöra något av det. Men att alltid behöva förklara varför jag inte dricker alkohol ikväll är jag trött på. För det borde ju inte vara ett så hett ämne att prata om. Exakt vad man dricker ur glaset samtidigt som man samtalar. En alkoholfri fruktig drink beställde jag i fredags när vi satt på en bar. Extremt god var den. Med hallon och apelsin.
12765791_10208351946546470_1515471313_o