När man ska fira att provet är avklarat

Gästblogg- 2016-01-20

I studentvärlden så ingår det att fira att en tenta (ett prov)  är över. Detta är oftast ett tillfälle där man skall släppa alla hämningar. Fira att det gick bra. Fira att det gick dåligt. Fira att man är ledig i tre dagar till nästa kurs startar. En anledning att träffas med klassen och dricka alkohol.

Tentan gick inte särskilt bra. Alkohol behövdes. Ungefär den inställningen är en vanlig inställning ibland studenter. Man kan tro att det vore smartare att gå hem och fortsätta plugga eftersom man kände på sig att det gick dåligt. Nej. Hur det än gick är det alkohol som gäller! Klockan fyra sänks första ”tentaölen”, ca 30 minuter efter att tentan lämnats in. Sedan fortsätter partyt, till sent. Här finns en regel, att man inte får prata om provet. Men känns det verkligen så härligt och avkopplande att dricka alkohol efter att man känner att man antagligen har misslyckats med tentan?

Tycker det är så intressant med grupper och alkohol. Det skapas en press att dricka, det skämtas om att dricka alkoholfritt, det pratas om hur man inte kan dyka upp för tentaölen. Vad är mer viktigt än att dricka öl efter tentan? Vadå hem och ta det lugnt? Vadå iväg och träna? Det finns väl inget mer relevant att göra efter en tenta än att dricka alkohol?