Missbildade av alkohol

Gästblogg- 2012-02-13

År 2004 skrevs en artikel i aftonbladet om hur skadligt alkohol kan vara under graviditet. Oavsett mängd kan alkoholen skada. På 1970 -talet föddes 100 barn per år med FAS, alkoholrelaterade fosterskador.
När jag läste den här artikeln för första gången så sa jag: ”om man inte vet vad FAS är, så kan man komma och titta på mig!” med frustration i rösten. Jag blev arg, för att jag då fick uppfattningen om att kvinnor nästan tar för givet att det är okej att dricka alkohol under graviditeten, med tanke på att de inte slutar dricka alkohol trots att de vet att det är skadligt för fostret.
Min fundering är: Bryr man sig verkligen om följderna av sitt handlande, när man struntar i barnets hälsa och fortsätter att dricka alkohol?
Svar: Nej!

Artikeln visar bilder på barn med FAS från Frankrike och USA. För mig säger det mycket om hur stort området är där de med FAS finns.