Men barnen då?

Gästblogg- 2013-02-06

Jag läste precis Mikael Mölstads krönika ”Minska risken för stroke – med vin” i Svenska Dagbladet från 3 februari. Där står att spanska forskare bland annat kommit fram till att kvinnor som dricker ett par glas vin om dagen minskar risken för depression med 40%. Jag undrar vad man menar med ett par glas vin om dagen? Om pappa hade levt i dag så hade det inneburit 8 glas. Och av min erfarenhet så har jag fått se hur ångestframkallande alkohol är. Pappa blev trött och seg och lättirriterad och definitivt inte sugen på att hitta på saker dagen efter.

Jag kan tänka mig att folk blir glada när de har alkohol i blodet men definitivt inte efteråt och tanken är väl inte att man ska bota en depression genom att ständigt gå runt med alkohol i blodet? Är detta studerat från ett medicinskt perspektiv? Och har någon tänkt på barnen och det psykiska perspektivet?

Tillsammans med Trygga Barnen så möter jag dagligen barn som far illa av föräldrars drickande. Som ni vet så hittar alkoholisten alltid en anledning till att dricka med gott samvete. Hur kan man skriva ”ett par glas” och inte specifikt? Min pappa hade kunnat komma med en artikel som den här och lagt i mitt knä och sagt att ”jag kommer inte alls dö av mitt drickande, tvärtom hjälper det mig att leva”. Ändå så bestod klumpen i min mage när jag såg honom dricka ”ett par glas”.