Medicinering för sömnsvårigheter

Gästblogg- 2017-02-08

Sedan jag gjorde senaste operationen i slutet av augusti förra året, har jag känt mig trött, seg men ändå inte kunnat sova när det väl blivit dags för det. Då sätter tankarna igång att snurra. Orken finns i perioder… men det som fick droppen att rinna över var när jag en morgon skulle göra Te till mig och en kopp kaffe till mamma. Busenkelt kan tyckas. För en övertrött hjärna så är det inte lätt att hålla koll på kroppen.

Min kopp var klar och stod på ena sidan vid kaffebryggaren. Välter min kopp med det varma Teet som snabbt rinner ned på min ena fot. Inga skador blev det som tur var.

Beslutar då för att boka en läkartid för att utreda min enorma trötthet.

Kommer dit dagen efter. En äldre man tar emot mig. Vi har aldrig träffats förut. Jag beskriver mina symtom.
Han tror att jag drabbats av förvirring (nej, jag pratar inte osammanhängande) som är ett tecken för en överbelastad hjärna. Hjärnan stänger aldrig av. Suger åt sig ljud och ljus hela tiden. Därav kan det vara svårt för mig att uppfatta vissa detaljer (Ser dem oftast inte pga samma anledning)
Jag trodde att det bara var äldre människor som drabbades av förvirringstillstånd. Det räcker att ha en skadad hjärna för det.

Jag får melatonin utskrivet. Det fungerar bra hittills och jag somnar bra på dem. Den stillar tankarna.
Efter provtagningen visade sig att jag också har järnbrist.

Det jag också måste justera är antalet timmar som jag sover. Ibland behöver jag också flera dagars vila efter en aktivitet som tar mycket mental energi som t.ex: att vara social, eller sitta i väntrummet där människor pratar, TV:n står på i bakgrunden. Könummer till receptionen plingas fram. Eller att vara på andra allmänna platser med mycket stimuli för hjärnan som tröttar ut den.
Måste hela tiden därför ha koll på, vad som ger mig energi, men också vad som tar det ifrån mig i min planering.
Det gäller för mig att planera in mycket sömn/vila mellan aktiviteterna för att orka.