Många tankar och känslor

Gästblogg- 2013-04-14

Fick tips av en av mina närmaste tjejkompisar, om ett program på SVT, där de visar en dokumentär om kvinnor som dricker alkohol och röker under graviditeten. Barnmorskorna vill visa dessa kvinnor hur skadligt det kan vara för deras ofödda barn. 

Bara av att höra talas om hur en av kvinnorna som jobbar i en bar, dricker alkohol obehindrat, får mig att känna irritation och frustration över situationen. Hon sätter inte barnet i första hand. Jag är ett levande bevis på hur det kan gå. Det är inte okej. Det är pga bristande kunskap hos mödrarna som barnen får FASD. Så ska det inte vara. 

Att leva med FASD är inte så lätt, som det kan se ut. Att bli tagen för att vara trög, eller ha svårt för saker som är självklara för andra, är inte så lätt att leva upp till i ett samhälle som vårt. 

Rent mentalt kan jag ofta känna mig som mina 9-10 år yngre fostersyskon. I bland känns det som att min kunskapsnivå är lägre än vad någon i min egen ålder ska kunna. Det kan kännas så hårt och svårt, när viljan finns för så mycket mer. 

Min fyra år yngre syster får ta ett större ansvar än vad jag någonsin har fått ta. Det gör det svårt för mig att känna mig vuxen ibland. Svårt att hitta mig själv. 

Allt detta och mycket, mycket mer, hindrar mig att vara där jag vill vara. Detta tack vare den dumma alkoholen och rökningen. 

Nu ska jag titta färdigt på dokumentären: ”Gravida som krökar”

När ni hör meningen: Alkohol och graviditet, vad tänker ni på då? Reaktioner?

Berätta gärna kort i en kommentar till detta inlägg. 

Kram!