Local Heros och Futsal i Örebro

Local Hero Blogg- 2012-11-21

I helgen träffades några ungdomar i Örebro för att tillsammans med Local Heros processledare planera en nattcup i Futsal.

Till sin hjälp för arrangemanget har gymnasieungdomarna Svenska Dövidrottsförbundets Ungdomsråd (SDI) och Örebro Dövas Ungdomsklubb (ÖDU). Natcupen är en tradition i Örebro sen många år och har tidigare haft innebandy som tema. I år är det Futsal som gäller, man kan kort beskriva sporten som innomhusfotboll med en fotboll som inte studsar så mycket. Det är en snabbväxande sport världen över och 2011 var just Örebro värd för VM i Futsal för döva.

”Gänget var mycket engagerade och drivna i sitt projekt, det blev en hel del bra diskussioner om alkohol och andra droger oxå”, säger en processledare för Local Hero.

Tidigare år har över 300 ungdomar varit delaktiga i arrangemanget och det har varit mycket populärt och uppskattat. Det som skiljer Nattupen från andra arrangemang är teckenpråket. Alla lag och publiken ska använda teckenspråket i kommunikationen så långt som det är möjligt. I samband med nattcupen arrangeras det även tävlingar och kulturarrangemang av ungdomar vid sidan av matcherna, till exempel bästa utklädda lag (som ska behålla outfiten under matcherna och hela natten) och en uppvisning av en dansgrupp bestående av döva ungdomar.

Processledare för Local Hero tillägger ”Jättekul att jobba med denna grupp! Dom hade många intressanta tankar. Metoden Local Hero passade bra även för denna grupp, det var första gången vi praktiserade den på döva, till vår hjälp hade vi två grymt bra tolkar”.

Eftersom Nattcupen är ett arrangemang av SDI Ungdom och är en arena där ungdomarna skapar social gemenskap och idrottsglädje, följer arrangemanget den policy Svenska Dövidrottsförbundet har, nämligen att arrangemanget ska vara alkohol och narkotikafritt. SDI Ungdom och ÖDU har samarbete med bland annat polisen, fältassistenterna, personal på ungdomsgårdar med mera för att skapa en trygg miljö för ungdomarna.

Har du en idé om ett Local Hero projekt som skulle passa där du bor? Kontakta Drugsmart så kör vi igång!

Mer om Futsal här