Jag kallades "Mirakel-Cecilia" Året Runt 2013

Gästblogg- 2013-06-04

För ett par månader sen gjorde jag en intervju med tidningen Året runt, där jag berättar tillsammans med mina fosterföräldrar om hur det är att leva med FASD.

Här nedanför kan ni läsa artikeln i sin helhet:

”Jag kallades Mirakel-Cecilia och blev en världsnyhet!

Cecilia föddes med alkoholrelaterade fosterskador och läkarna trodde inte att hon skulle kunna få ett normalt liv. Men ibland sker under – och ingen kan uttrycka det bättre än Cecilia själv:

–          Jag blev frisk av kärlek

Läkarna som undersökte nyfödda Cecilia Johansson, var övertygade om att den lilla flickan aldrig skulle bli annat än ett vårdpaket. Cecilia beskrevs som en gravt utvecklingsstörd flicka i princip, både blind och döv, och obefintlig koordination mellan hjärnhalvorna.

Nu – 25 år senare – har samma Cecilia skrivit en bok om sitt liv. Titeln ”Jag blev frisk av kärlek” är en hyllning till fosterföräldrarna Siv och Kalle Hellqvist i byn Helås, på Varaslätten. Utan dem skulle Cecilia förmodligen inte ha lärt sig gå, än mindre kunna skriva en bok.

–          Jag skrev boken för att påpeka hur dumt det är att dricka alkohol under graviditeten, berättar Cecilia.

–          Jag vill också visa att man inte ska ha för bråttom att döma ut andra människor. Kärlek och tilltro kan läka många sår!

Siv, Som är personlig assistent och Kalle som är pensionerad taxi- och skolbusschaufför, har under årens lopp, haft ett 20-tal familjehemsplacerade barn hos sig. Många av dem har liksom Cecilia haft alkoholrelaterade fosterskador.

–          Alla har inte gjort lika bra konsekvensanalyser som Cecilia, säger Siv och visar några av vännen och konstnären Bror Halldins teckningar, som med värme och humor skildrar en del av allt, som har hänt hos familjen Hellqvist under årens lopp.

Här finns pojken som cyklade sönder prästens nysådda gräsmatta, tvillingarna som sprutade olja på päronträdet och flickan som tömde ett antal skokrämstuber i det nystädade badrummet. Hyssen till trots har Siv och Kalle fortfarande kontakt med de flesta barnen.

–          Vi har ansträngt oss för att inte göra skillnad på våra egna fyra barn och de andra, säger Siv.

Så tillägger hon:

–          För oss innebär ett familjehem ett livslångt åtagande!

CISSIS FRAMSTEG FÖRVÅNADE ALLA

Cecilia var 17 månader när hon kom till Siv och Kalle.

–          Hon hade blivit omhändertagen av myndigheterna på grund av moderns alkohol – och tablettmissbruk, berättar Siv.

–          Ett annat par hade haft Cissi på prov, men de gav upp efter ett dygn. Kalle och jag åkte till barnhemmet i Göteborg, för att ta oss en titt på den lilla…
Första mötet med Cissi gick bra

–          Cissi kom omedelbart till ro på mitt bröst, berättar Kalle. Vi fann varandra direkt.

Det avgjorde saken. Det gick bara inte att värja sig ifrån den här lilla fågelungen….

Siv fyller i:

–          Jag sydde en dräkt som Cissi skulle ha när vi hämtade hem henne, veckan därpå, minns jag.

–          Enligt mönsteranvisningen skulle dräkten passa en tremånaders baby. Den var fortfarande på tok för stor, när Cissi närmade sig två års ålder.

Den första tiden hos familjen Hellqvist låg Cecilia ofta på en filt på köksgolvet, medan de andra barnen lekte runt omkring henne. Storebror Carl, hade en leksaksmotorcykel som blinkade och tutade. Den väckte Cecilias nyfikenhet och en dag kröp hon efter den.

–          Första gången vi kom till barnhabiliteringen i Lidköping, blev jag anklagad för att ha fel barn med mig, säger Siv. Cecilias framsteg fick alla att häpna. Hörseln var det inget fel på, och synen var betydligt bättre än man hade trott.

I DAG ÄR MAMMA HELNYKTERIST

Som treåring tog Cissi sina första steg här hemma i köket, berättar Siv.

–          ”Men hon kommer i alla fall aldrig att klara sig utan blöja” fick vi veta. ”Jaså?” sa jaj. Då hade Cissi redan varit torr i flera månader…

”Mirakel – Cecilia” blev en världsnyhet.

En amerikansk fotograf hit och fotograferade henne, när hon var fyra år, berättar Kalle.

–          Bilderna publicerades både i tidskriften National Geographic och i en amerikansk lärobok för blivande läkare i USA!

Men allt var inte frid och fröjd. Förutom sina andra skador föddes Cecilia också med så kallad vattenskalle och hon har tvingats genomgå många operationer. Och idag har hon en besvärlig huvudvärk. Dålig tillväxt har också varit ett problem.

–          Jag är fortfarande liten till växten, vilket gör att jag får köpa barnkläder, påpekar Cecilia, som idag är 145 centimeter lång och väger 35 kilo. Under alla år har Cecilias mamma också brytt sig om sin dotter.

–          Till och med när hon missbrukade som värst såg hon till så att Cissi fick både födelsedagspresenter och julklappar, från henne, berättar Siv.

Cecilia tillägger:

–          Min biologiska mamma kan också ta åt sig lite av äran för boktiteln ”Jag blev frisk av kärlek”

–          Mamma är nykter sedan tolv år tillbaka. Vi står varandra nära, hon och jag. Jag påpekar ofta att hon är stark som har blivit helnykterist!
Själv är Cecilia numera ambassadör för nykterhetsorganisationen Drugsmart och en efterfrågad föredragshållare.

–          Kalle och jag är omåttligt stolta över Cissi, påpekar Siv.

Hon har lärt oss mycket.”