Jag har migrän

Gästblogg- 2018-08-22

Sedan 2009 har jag haft återkommande huvudvärk och aldrig fått någon klarhet i vad det är för slags huvudvärk. Har trott att det varit shunten som varit fel eller opassande modell för mig och min kropp. Har fått Citodon brus utskrivet  på recept i flera års tid utan att någon läkare protesterat. Dessa har jag försökt att smärtlindra mig med. Det är ingen som sagt till mig rent ut varför jag får sprängande huvudvärk i episoder. De har sagt att de tror att det beror på att hjärna inte får plats. Det kan vara en del av förklaringen, men tyvärr inte hela.
Jag har haft misstankar om att jag kan ha migrän, fram och tillbaka under några år, men inte känt mig helt säker. Då är det svårt att be om hjälp av vården också. För några år sedan skrev jag en huvudvärksdagbok. Såg inget mönster.

Först nu när jag åter skriver en huvudvärksdagbok, ser jag att jag får huvudvärken oftast på kvällarna. Anfallen kommer oftast ihop med att jag varit aktiv och eller stressad. Jag får ofta huvudvärk efter ett läkarbesök hos min neurokirurg. Jag blir lite stressad, för att jag aldrig vet vilka planer han har. När jag är hos honom kan det ju bli så att han vill att vi gör någon operation för att korrigera något. Inte alltid det är så.
Ibland mår jag illa, skyggar för ljus och ljud.
När jag tänker tillbaka till i påskas när jag låg inne, så ser jag också en koppling till migränen. Läkaren ville att jag skulle ligga still under 30 minuter och sedan promenera i korridoren lika länge. När jag gjort det kommer huvudvärken smygande med full kraft och försvinner inte. Måste be om smärtstillande i form av morfin. Det funkar sådär.

Det är märkligt att jag ska behöva ställa mina egna diagnoser. Det är inte första gången jag gör det.
Jag bestämde mig för att prova migräntabletter för smärtan i nacken. Provade såklart också med dem vid anfall med huvudvärk. När jag kände att de faktiskt hjälpte så började jag att läsa om det på nätet. Symtomen stämde såklart in på mig. Har hört att man inte ska läsa om sånt på nätet, men när jag gjort det så har jag utgått efter de symtom jag faktiskt har. Jag läser ju inte om blindtarmen när jag kanske har en varböld på stortån.
Har därmed oftast haft rätt i mina misstankar. Tyvärr har jag fått höra av vårdpersonal att jag haft fel, när jag egentligen haft rätt. Avskyr att jag måste överbevisa för andra att det jag säger är sant. och att jag har rätt. Hade jag själv inte varit säker på min sak så hade jag sagt att jag är tveksam. Så sent som förra våren hörde jag att läkaren under en rond inte trodde att jag hade shunt infektion för att jag såg för pigg ut. Han hade fel i sin dom. Är trött på att inte bli trodd.
Inte lätt det där. När smärtlindringen inte biter så kan det vara läge att misstänka shunten.

idag har ännu ett år gått och jag blir ett år äldre. Det känns som att mina inlägg här i bloggen blir så långa. Lättare att dela med mig av tankar kring ett givet tema än att bara berätta om vad jag gjort under dagen som varit.

Migrän tabletter