Jag är inte trög. Det är du som förklarar dåligt

Gästblogg- 2019-09-01

Allt som oftast så slår det mig hur många gånger som något man gör kan bli otydligt och det blir lätt missförstånd.

Ett exempel hände för några månader sedan. Pappa grejade med något och sa: ”Kan du ge mig handduken?” I det läget snurrar tankarna i mitt huvud igång. ”Vilken typ av handduk vill han ha? Stor, liten? Vart hänger den?”

Jag frågar honom: Vilken handduk? och han svarar att den hänger innanför dörren till köket.

Tycker allt som oftast att man tar lätt för givet att andra förstår vad man själv tänker och menar. Istället blir man idiotförklarad om man inte förstår. Snarare brister det i kommunikationen. Jag är ingen tankeläsare.

Kommer att tänka på ett tale sätt som jag hörde för ett par år sedan. ”Jag är inte trög. Det är du som förklarar dåligt”
Tycker det stämmer ganska bra.

Om någon ber mig att hämta kryddan, så måste jag ju fråga vilken krydda. Om man vill slippa följdfrågor så får man ju säga att man vill ha grillkryddan. Inte bara kryddan.
Har lärt mig att om jag tar fram en av kryddorna i skåpet, så säger den som vill ha kryddan. ”Nej, inte den! Jag menar ju svartpeppar”. Då måste jag ju tillägga: ”Ja, men säg det då!”

Folk antar så lätt att man vet vad någon annan tänker, fastän man inte gör det.

Bildresultat för frågetecken