Ibland tar det 40 minuter att somna...

Gästblogg- 2019-05-26

Ser att det var ett tag sedan jag skrev om sömnen. Oftast har jag inga problem att somna, men under vecka 20 hade jag två nätter där det tog hela 40 minuter att somna. Allt som oftast tar det allt mellan 5-10 minuter att somna, för att jag är trött och kanske har varit aktiv under dagen. Tror att det var förra lördagen som jag inte visste vad jag skulle göra av mig själv. Var rastlös samtidigt som jag var så där trött. Kroppen behövde vila. Vilade hela den veckan för att jag inte mådde helt bra.
Tog mig en tupplur efter middagen och sov nästan två timmar. Det var skönt.

Hade inga problem trots det att somna när det väl var läggdags på kvällen.
Jag försöker alltid att sova minst 8 timmar varje natt. Ändå visar det sig att jag kanske bara sovit sex eller sju timmar. Sover inte helt okej heller alltid då jag kan störas av förbipasserande bilar som spelar väldigt hög musik, eller vakna tidigt varje måndag morgon i samband med att sopbilen kommer och ska tömma soptunnan.
Sömnen har blivit bättre sedan jag fick mina mediciner, men vaknar ändå upp av ljud från omgivningen. Dessutom är det numera sällan som jag lägger mig mitt på dagen och sover middag. Har svårt att vara stilla för många dagar i sträck. Mer om det tänkte jag skriva om i nästa inlägg.
Jag borde byta ut skärmen mot en fysisk bok eller ljudbok på kvällarna. Det blå ljuset sägs störa insomningen då hjärnan tar det ljuset som en signal om att det är dags att vakna. I många fall somnar jag utan problem trots att jag sett något på datorn eller så, men ibland har jag uppenbara problem att somna fortfarande. Därav borde jag låta bli skärmarna så sent på kvällarna.

Jag läser en bok