Hur tänker en missbrukare?

Gästblogg- 2020-02-14

I det här inlägget tänkte jag berätta om hur missbrukare tänker rent generellt. Jag är ingen expert. Tog därför kontakt med min biologiska mamma som en gång var djupt nere i missbruket med alkohol och tabletter.

Här är en sammanfattning av vårt samtal: 

– Jakten finns och är ständigt pågående för att få tag på alkohol eller få tag på droger.
En del faller för grupptrycket, bara för att ens kompisar dricker eller tar droger.  Mamma var ganska ung när hon började dricka alkohol och ta tabletter. Hon hade inga vuxna runt sig som fanns där för henne. Alkoholen fanns ständigt närvarande. Hennes föräldrar drack alkohol och ville att hon skulle duka in det varje dag.

Många använder alkohol eller andra droger som ett sätt att döva de inre känslorna. Många gör det efter att ha blivit sexuellt utnyttjade till exempel.

Hon lyckades ta sig ur missbruket med tabletter och alkohol när hon fick rätt hjälp på ett behandlingshem.
Det är viktigt att man själv måste ha en viljestyrka för att  orka sluta med droger och att det krävs också, att man efter behandlingshem måste byta miljö och inte fortsätta att umgås med sina missbrukande vänner. Det är inte alltid det lyckas och det gör det hela ännu svårare. Därför behövs stöttande insatser från boendestödjare,psykolog och läkare. Har man också fått en diagnos som i hennes fall depression ,social fobi och panikångest så blir det lättare att sätta in rätt behandling och ha det att utgå ifrån.

Hon prioriterade alltid att betala hyran före drogerna så att hon alltid skulle ha tak över huvudet. Många missbrukare lever på gatan idag för att de inte har råd att betala hyran.

Alkoholism