Grattis Adam!

Drugsmart- 2015-07-20

Adam Lindgren som går på Bäckängsgymnasiet, Borås delade årets 1:a pris i gymnasieklassen tillsammans med Sofia Rydhard som vi skrivit om tidigare i vår skrivartävling. Vi passade på att ställa honom några snabba frågor.

Hur kom du i kontakt med vår skrivartävling? 
–Dagen innan sista anmälningsdagen berättade en av mina lärare för mig och min gymnasieklass att det pågick en skrivartävling på drugsmart.com där man kunde vinna pengar. Eftersom jag snart skulle ta studenten skulle lite extra inkomst vara guld värt, så samma kväll satte jag mig ner och skrev mitt bidrag. Jag trodde egentligen inte att jag skulle vinna med tanke på den korta varseln, men jag tänkte att jag ändå kunde försöka. Det gick ju ganska bra i slutändan.

 

Var det svårt att komma på vad du skulle skriva om?

– Nej, egentligen inte. Det svåraste var nog att välja vilken typ av text jag skulle skriva. Till en början hade jag tänkt skriva en novell, men jag kände att jag inte skulle hinna få till något som jag skulle känna mig tillräckligt nöjd med för att kunna lämna in. På gott och ont är jag lite av en perfektionist. Så det fick bli en krönika istället. Temat jag valde, ”Att vara ung idag”, var ganska givet då det är något jag verkligen kan relatera till (jag är ju trots allt ung… idag). När jag väl skulle börja skriva tog jag avstamp i en verklig händelse (dagen då jag var på öppet hus på Göteborgs universitet) och lät texten utvecklas utifrån det. Men jag tänker ofta kring såna här frågor som vad det innebär att växa upp i dagens samhälle, vilket jag tror många andra också gör, så själva skrivprocessen var inte särskilt jobbig. 

 

Skriver du mycket och i så fall vad skriver du? 
– Jag älskar att skriva, men jag gör det mycket mer sällan än vad jag skulle vilja. Särskilt det senaste året har jag varit oerhört dålig på att ta mig tid att skriva. Oftast är det något annat som kommer i vägen eller så har jag helt enkelt inte lust, vilket är jobbigt eftersom jag ständigt kommer på saker att skriva om. Men jag ska bättra mig. När jag väl skriver så skriver jag mest poesi. Jag älskar poesins sätt att leka med språket och det gensvar den kan ge hos läsaren om denne bara tar sig tid att verkligen läsa den. Poesin är inte heller lika strikt som andra texttyper många gånger kan vara, vilket gör att en kan vara ganska experimentell när en skriver (eller inte experimentell alls om en så skulle vilja). Jag älskar dock det skrivna språket i alla dess former, så alla typer av text är av intresse.

 

Vad skall du göra i sommar?

–  Sommarens höjdpunkt blir förmodligen Bråvallafestivalen som jag och ett gäng kompisar ska dra till. Några av mina favoritartister kommer dit i år så just nu jag längtar mer än något annat att få åka dit. Förutom det ska jag jobba i fyra veckor och jag ska även försöka skriva lite mer nu när jag ändå är ledig. Vi får väl se hur det går.

 

Vi önskar Adam och alla läsare en lite mindre regnig sommar!