Du har rätt att må bra

Gästblogg- 2010-05-07

Saker jag mår bra av: dansa, sjunga, vara med människor som jag tycker om, läsa, lyssna på musik, simma… Men när man bor i en familj där någon är alkoholist är det så himla svårt att göra de där sakerna som man själv mår bra av – man får för sig att ens uppgift är att hela tiden hålla koll på och ta hand om den som dricker.

Men jag har faktiskt lärt mig nu, och det finns några tillfällen som jag vet har betytt väldigt mycket för mig för att börja må bra och våga leva mitt eget liv. En sak var att jag berättade för andra hur jag hade det hemma. Först för min pojkvän och senare för ett par andra vänner. Det var inte lätt, och det tog tid, men det var fantastiskt skönt och viktigt att slippa bära på hela hemligheten.

Det andra som betydde mycket var att jag som 15-åring gick med i UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund. Till en början hade det egentligen ingenting med själva nykterheten att göra. Visserligen var det väldigt skönt att alla verkligen var nyktra, att jag slapp möta berusade människor.

Men det viktigaste var att det var så roligt! Vi sände närradio, vi spelade revyer, åkte på läger, resor, sov på liggunderlag och blev rufsiga i håret och såg ut som bara den på morgonen – och ändå gillade vi varandra. Vi låg i stora kramhögar och lekte fåniga lekar trots att vi var 16 år. Det fanns massor av skratt och omtanke – och dessutom fick man ta ansvar och åstadkomma saker tillsammans.

Förmodligen hade det lika gärna kunnat vara scouterna, Fältbiologerna, en lajvförening eller SSU. Men för mig var det just UNF som gjorde att jag åkte iväg på helgerna, började släppa ansvaret för hur det gick där hemma, och att jag tog mig rätten att ha roligt.

Naturligtvis tänkte jag på mamma och pappa ändå… Och varje gång jag hem på söndagseftermiddagen blev jag iskall då jag märkte att det varit en dålig helg.

Men ändå. Jag började lära mig att tänka och göra på ett nytt sätt. Om en annan människa mår dåligt blir ju ingenting bättre av att jag också mår dåligt. Men framförallt: oavsett om någon i min närhet gör saker som är dåligt för den personen och även för mig, så har jag rätt att må bra ändå.

För det är mitt liv.