Döm ingen innan du säkert vet vad det handlar om

Gästblogg- 2011-10-10

”Du har anorexia – fack 3.”
”Du har talsvårigheter – fack 4”
”Du är inte intelligent, dig kastar vi bort”

Jag föddes med ett funktionshinder. Det finns dokumenterat i journaler och tidningsartiklar bl.a. Jag har under många år, känt mig som ett hopplöst fall, som inte kommer bli något, när jag blir äldre. Jag har känt mig dum, ointelligent och otrygg i många situationer. Många tycker att de med funktionsnedsättningar, ofta är dumma i huvudet, kan inget, vet inget – jag säger då: FEEEEEL!
Det finns många som har ett funktionshinder som kan mer än de utan ett funktionshinder.

Det gick en tjej i min klass på gymnasiet – hon var/är blind. På en musiklektion, så satte hon sig bakom ett trumset och spelade 10 gånger bättre än mig. Jag ser men har världens sämsta koordination.
Klarar Du att spela trummor med förbundna ögon?
Klarar Du att galoppera på en häst i ett ridhus, med förbundna ögon?  

Säg då inget, om någon med funktionshinder. Dom kan mer än man tror i bland faktiskt klarar av själv.

Döm ingen innan du säkert vet vad det handlar om. Man är inte sämre än någon annan, bara för att man har ett funktionshinder.