Din mamma eller pappa kan bli bra

Gästblogg- 2010-05-07

Min pappa fick ett ultimatum av sin läkare – sluta dricka eller sup ihjäl dig. Trots att det gått så långt höll vi fasaden utåt hela tiden – vad jag vet kände ingen egentligen till hur mycket han drack.

Pappa orkade nog helt enkelt inte mer, och till slut en dag sommaren när jag var 18 år, kom han och satte sig i vardagsrummet hos mig. ”Jag har kommit fram till att jag är alkoholist”, sa han. Jag minns att jag tänkte ”Jaha, det har jag vetat i flera år…” men samtidigt var det en fantastisk sak. Han hade själv fattat hur det var. Nu började han så småningom att lätta på trycket, han började prata med en person han hade förtroende för och massor av skit kom upp, saker han tryckt ner i alla år, bland annat med hjälp av alkohol.

Och fy fasen vilken jobbig tid det blev! Alla mönster hemma ställdes på ända när pappa försökte reda ut saker. Samtidigt gick jag mitt sista år på gymnasiet, hade fullt upp med föreningsliv och musikskola. Jag gick ut gymnasiet med toppbetyg och det var bara ett par personer som visste någonting om hur jag hade det hemma. Min fasad var fortfarande tämligen fläckfri.

Ett år efter pappas ”insikt” skrev han in sig på ett behandlingshem – han behövde professionell hjälp. Exakt samtidigt som pappa åkte in på behandling flyttade jag hemifrån, till Stockholm. Jag började jobba och levde ett vuxenliv. Det var en befrielse. Nu fick de där två klara av saker och ting själva. Det var upp till dem att visa att de var vuxna.

Det hade kunnat gå hur som helst. Kanske skilsmässa. Kanske fortsatt drickande. Men efter flera års hårt jobb så landade de i en bra relation igen och även mamma slutade dricka.

Det är 20 år sedan pappa blev nykter nu. Det är fantastiskt. Men allt blev inte bra direkt bara för att han slutade dricka. Man kan missbruka många andra saker än alkohol – jobb till exempel. Och knasiga beteenden som man får av missbruk kan det ta lång tid att förändra. Både mamma och pappa kan fortfarande ha problem, precis som alla människor. Men spriten finns liksom inte i vägen längre för att de i alla fall ska ha en chans att lösa saker. Och allra viktigast. Nu lever jag mitt liv där jag tar ett ansvar för att må bra och göra de saker som jag vill.