Dagens besök på arbetsterapin

Gästblogg- 2014-01-22

Idag har jag varit på Arbetsterapin, på Mindfulness. Tro det eller ej, men jag somnade. Efter det pratar vi om våra olika upplevelser kring våra sjukdomar/skador som vi delar med oss. Jag börjar förstå att min hjärna tar inte bara in en sak utan flera saker samtidigt, och arbetar på högvarv. När jag går ute på stan själv, så försöker min hjärna då att skärma av allt annat runt omkring mig och bara koncentrera sig på vägen som jag går på och vart jag ska. Folk runt omkring som ser mig ute upplever ofta att jag inte ser dom. Det är inte synen som är problemet utan att hjärnan jobbar redan för fullt med att hitta fram dit jag ska. Det kan också vara så att när jag går en väg som jag kan så kan jag änka på annat plus vägen jag går på. 

Arbetsterapeuten ber mig att hänga av mig ytterkläderna på en klädhängare som jag inte uppfattar att den står där, utan går förbi den i stället, för att hjärnan har så mycket annat att ta in eftersom det är nya lokaler, dom är i nu. 

Jag tror att hjärnan medvetet skärmar av när jag går ut – som en överlevnadsinstinkt. 

Många gånger har jag känt mig trög och kan inte ta in det som sägs just då. i själva verket är jag så trött i huvudet för att hjärnan är överarbetad. Att stå och prata med flera personer samtidigt är en konst i sig, Kommer inte ihåg vad den enskllde personen har berättat. Arbetsterapeuten säger att vi inte är glömska men att våra hjärnor jobbar på hela tiden så att vi glömmer vissa saker, som kan vara svåra att ta in. 

En sådan sak som att titta på TV, kan tyckas vara avkopplande – man sitter ju stilla. För huvudet blir det inte avkopplande det minsta för att man koncentrerar sig ju på vad som händer på skärmen. Nya intryck för hjärnan att ta in och sortera.

På bilden ovan ser ni en frisk hjärna till vänster i bild, och en alkoholskadad  hjärna till höger. 

Kram på er!