Citodon och Rus

Gästblogg- 2020-02-10

Idag är det första dagen på den årliga kampanjveckan ”Du spelar roll” som arrangerades för första gången 2011.
Denna vecka är alltid lite speciell, tycker jag. Denna vecka ska jag blogga varje dag måndag – fredag. Alla inlägg publiceras 09.00

Har gjort lite eftersökning för att hitta relaterade ämnen till temaveckan som handlar om Missbruk i familjen.
I år har det varit lite lättare att hitta ämnen att skriva om.

Första ämnet för veckan är: Citodon och rusning.

Tänkte dra lite personliga tankar och erfarenheter om just Citodon. Citodon är ett smärtstillande läkemedel som är en s.k. Opiater. Citodon innehåller Kodein som kroppen omvandlar till morfin.
Första gången som jag tog Citodon brus var i samband med en sjukhusvistelse. Läkaren gav mig först 0.5 brustablett. Han berättade då att man kan bli trött av den. Det blev jag.
Idag lite mer än 10 år senare så äter jag tråkigt nog en högre dos. 1-2 tabletter vid behov. Jag trodde då att jag bara skulle äta den under några månader i väntan på operation. Idag har jag kronisk huvudvärk pga alla efterföljande operationer jag tvingats genomgå.
Det tråkiga är att kroppen vänjer sig vid en dos och för att få en bra smärtlindrande effekt så måste tyvärr doseringen ökas, eller att man byter läkemedel.

Jag har aldrig varit förtjust i tabletter, eller andra droger. Jag tar ju tabletter för att hantera smärtan. Gör hellre så än att inte kunna ta mig ur sängen pga att jag har ont i huvudet. Om jag inte hade kunnat ta mig ur sängen så hade jag nog blivit väldigt deppig. Blir alltid deppig när jag inte mår bra.

Jag äter inte lika stor dos som en normal vuxen. Maxdosen för vuxna är 8 tabletter/dygn. Läkaren har satt min maxgräns vid 6 tabletter/ dygn.
I dag räknar läkarna min smärta som svår. Den är många gånger svår att hantera. Jag vill ju ta en smärtstillande tablett bli kvitt smärtan. Tyvärr är det så att smärtan kommer tillbaka efter 4 – 6 timmar då effekten avtar. Det svåra är att smärtstillande tabletter som ska ta bort smärta också kan ge smärta.

Läkarna kan inte heller hjälpa mig, om det inte sker något akut, där de måste hjälpa mig. Varje operation är alltid en risk.

Citodon brus 2016