"Bokstäverna hoppar upp och ner när jag försöker läsa"

Gästblogg- 2017-06-01

Hej!

Den här veckan har jag fokuserat på mina ögon och det här med att läsa en text, där jag upplever att jag ofta hoppar från en rad till en annan, eller när jag ska göra det hoppet, hamnar jag lätt på samma rad som jag redan har läst. Har också svårt att läsa info-textremsan som visas på TV-skärmen, som talar om vilket program som kommer härnäst, utan glasögon. Ser då suddigt.

Ibland blir jag trött på mig själv och mina ögon. Men måste ändå vara tacksam över att jag ser någorlunda bra ändå, när det kommer till stora saker. Ser att läsa sämre på håll. Senaste undersökningen av ögonen som gjordes tidigare i år, visar att jag ser bättre på vänster än på höger. Hjärnan försöker dessutom koppla bort höger öga. Skulle jag välja att plocka bort det genom operation, får jag genast en sämre förmåga.  Jag kommer därför behålla det så länge det går.

På tal om att inte se, beundrar jag ALLA de som inte ser något alls. Jag var livrädd när jag hade genomgått min första stora skall expansion 2010, när ögonen var igen svullna och medförde att jag inte såg på 2-3 dagar. Jag blev matad när jag skulle äta, och visste inte hur jag skulle kunna lita på de som vårdade mig, men det gick bra. Dessutom tvingades jag att genomgå röntgen i samma veva, med mobil röntgen utrustning. Känslan av att ramla ur sängen var närvarande hela tiden, fastän jag låg i mitten av sängen.

I höst ska jag göra en tredje skall expansion. Hoppas då att jag kan se hela tiden.