Att leva med smärta

Gästblogg- 2019-12-21

I år är det tio år sedan jag fick kronisk huvudvärk och tvingats äta smärtstillande så gott som dagligen. Jag har också skrivit en s.k. Huvudvärksdagbok till och från under dessa år. Har försökt att lyssna på kroppen och ibland valt att ställa in olika aktiviteter för att jag har ont och inte orkar vara med. Numera försöker jag att vara med på de aktiviteter som jag orkar vara med på. Har jag sprängande huvudvärk så vill jag stanna hemma och vila.

I september var jag på ett inbokat läkarbesök hos min medicinläkare som ville skicka mig till en psykolog. För några veckor sedan fick jag ett brev från en psykolog som ville att jag skulle läsa boken Att leva med smärta som någon slags självhjälp. Jag blev först väldigt ledsen, för det var inte vad jag ville. Jag känner ju skillnad på om det är shunt relaterad smärta eller annan smärta. Jag misstänker också att jag har migrän. Men hur som helst började jag ändå att läsa lite ur boken. Författaren Rickard Wicksell beskriver också att den som lever med smärta måste inte bara hantera den, utan också allt annat som händer i livet. Många tror att det bara är att ta en värktablett så försvinner problemet. De som har kronisk smärta har ont hela tiden, varje dag. Det påverkar inte bara fysiskt utan också psykiskt.
Utöver smärtan får jag ibland svårt att sova eller vaknar flera gånger under natten, ändå kliver jag upp ur sängen dagen efter trots att jag inte är så pigg eller utvilad. Försöker att genomföra dagens planer ändå. Jag har KRAFTIG huvudvärk 4-5 dagar varje vecka som sitter i flera timmar eller 2-3 dagar i följd.

Mot min smärta räcker det inte med vanliga Alvedon eller Ipren. Dessa kan vara en del av smärtlindringen, men de hjälper inte om jag bara skulle ta dem. Jag har vad läkarna kallar svår smärta. För detta behandlas jag med starka morfin tabletter, S.k. Opiater. Dessa tar jag när de andra tabletterna inte fungerar. När jag inte har ont, som nu i skrivande stund, tar jag inte smärtstillande alls. Känner inget behov av att göra det när jag är smärtfri.

Vill passa på att önska er alla en:

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

SMÄRTSTILLANDE