Äter jag för lite?

Gästblogg- 2019-07-14

Det där med kost och träning har inte alltid intresserat mig. Jag har ju förstått att man måste äta för att orka träna. Maten är kroppens bränsle. Utan den får man ingen energi. Då blir kroppen seg och trött.

Jag jobbar fortfarande på att hålla den vikt jag har kommit upp i. Jag är så glad för att jag lyckades nå min målvikt. Till min hjälp för att veta att jag inte äter för mycket eller för lite, har jag hittat en app där man loggar sin mat.
Jag började också läsa på om storleken på en normal stor portion. Svaret jag hittade förvånade mig.
Har aldrig tänkt på hur stor en portion är. förrän nu. Jag har tänkt att en portion är så stor som tallriken är stor, men har inte lagt någon djupare tanke kring varje del som ska ligga på tallriken. Jag har ju fokuserat på att äta så mycket som gör mig mätt. Det har varit viktigt.
Har ju självklart använt mig av mått när jag bakar och lagar mat, för att det inte ska bli för mycket så att jag tvingas slänga mat.

Har gått på den mängden mat som jag vet att jag äter. Säg att jag lagar köttbullar med pasta för två dagars middagar, då kokar jag 2 dl pasta och 16 köttbullar (8 st. köttbullar/ portion) med någon passande sås till och grönsaker. Det är svårare att laga mat till flera tycker jag, då storleken på mängden mat varje person äter varierar. Hade man däremot gått efter storleken på en portion så hade det varit enklare att följa.

Har genom åren som gått fått höra att jag äter eller dricker för lite. Med appens hjälp ser jag att det inte stämmer. Jag dricker 1-2 liter varje dag. och jag äter det jag har lust till. Min storlek på portion stämmer överens med hur stor en portion normalt sett ska vara.  Ofta äter vi för mycket, vilket i sin tur leder till viktuppgång.

En portion på en restaurang eller pizzeria är enorm trots att jag ber om att få en barnportion.

100 gram godis VS 100 gram chips

På bilden ovan provade jag att väga 50 gram chips och 50 gram lösgodis. Jag blev förvånad när jag såg den stora skillnaden i skålarna.