Fotbollsskola som gymnasieprojekt

Local Hero Blogg- 2009-11-02

En gymnasieskola i Sigtuna/Märsta ägnar sig åt fotboll under sportlovet. I gympahallen är aktiviteter i full gång och i en del av hallen finner vi en Local Hero-grupp med kämparglöd – fotbollsskolan är inne på sin sista träningsdag!

Tillsammans har en klass på samhällsprogrammet med inriktning på idrott roddat fram en fotbollsskola för tjejer i årskurs sex.

–  Det är ett projekt som vi gör i skolan och vi valde att ha det i samband med sportlovet, säger en av arrangörerna.

– Vi valde att göra fotbollsskola för tjejer för vi anser att det inte görs särskilt mycket för dem i sportslig väg, säger en och de andra instämmer.

Tjejerna är mer än nöjda! En av deltagarna som sitter ensam på en bänk får lov att titta på sina fotbollskamrater för att hon precis stukat tummen.

– Jag hade inget att göra på sportlovet och eftersom jag älskar att träna fotboll passade det jättebra med fotbollskola den här veckan. Typiskt att jag sista dagen gör mig illa och inte kan vara med, berättar hon som i vanliga fall spelar fotboll.

En av deltagarna berättar även att det är dåligt med träningstider nu när träningarna hålls inomhus.

–  Vi tränar bara en timme i veckan men det kommer bli bättre till våren när vi ska börja spela utomhus.

En annan deltagare instämmer och är minst lika galen i fotboll som resten av deltagarna. Hon har uppskattat att få spela fotboll i flera dagar i rad och värdesätter sport och rörelse högt.

– Killarna har tränat oss jättebra, det har liksom varit bra tempo på träningarna och det absolut bästa är att få spela match, säger en av deltagarna som kippar efter andan efter ett hårt träningspass.

Det är inte första gången de fyra grabbarna tränar unga i fotboll, men det är första gången de tränar tjejer.

– Det är roligt att arbeta med barn och de är hyfsat lätta att leda, säger en av arrangörerna.

–  Det är glada och lekfulla tjejer, fortsätter de och poängterar att de faktiskt också sett att flickorna utvecklat sitt bollsinne.

– Ja, vi har sett att de blivit bättre på att dribbla, säger en.

Visst har de blivit bättre på att dribbla, många av de tjejer vi pratat med nämner just det som en av de saker de lärt sig under veckan.