Alltid redo för diskussion

Local Hero Blogg- 2010-03-30

Allt är inte svartvitt, våga diskutera och ifrågasätta, tycker Maria Lepistö. Hon vill ge unga utrymme att diskutera tankar kring alkohol och andra droger, hennes redskap är Local Hero.

En av Local Heros många processledare med uppdrag att inspirera och stötta ungdomar att skapa drogfria aktiviteter för andra unga. Själv gick hon med i Local Hero efter ett tips från en vän och har nu varit med i drygt ett års tid. Tidigare har hon läst fysik men tröttnade och har nu en dröm om ett yrke som fotograf.

Hon trodde egentligen aldrig att hon skulle jobba med förebyggande arbete, men Local Hero ändrade på det. Delvis tycker hon att Local Hero är ett bra sätt att träffa nya människor på men framför allt uppskattar hon sättet de arbetar på.
—Jag gillar när saker och ting är lekfulla. När jag pluggade fysik tyckte jag att det var kul så länge det kändes som en häftig grej och handlade om hur världen var uppbyggd. Men så fort det blev fokus på tentor och yrke så förlorade det helt sin charm. Det blev för mycket prestige vilket gjorde det tråkigt.

—Det känns jordnära och inte alls präktigt. Jag blir ofta känslomässigt engagerad, tycker mycket och gillar att diskutera, vilket jag får utrymme för i Local Hero. Sen gillar jag att jobba för att folk ska få utlopp för sina kreativa sidor och det är härligt att umgås med glada och engagerade människor. Jag brukar själv ha mycket idéer och förstår hur jobbigt det måste vara för andra som har det, som vill göra saker och inte får stöd och hjälp.

Varför vill du påverka ungas attityder till droger?

—Ordet attityd tycker jag innebär att man låst sig på en speciell åsikt. Jag vill ju inte få folk att byta attityd utan snarare att de ska bli mer medvetna och öppna för att kunna diskutera droger. Jag kan uppleva att även bland de som är emot droger finns det många som är ganska naiva och enkelspåriga, att de har låst sig. Sedan finns det de som inte har tänkt efter överhuvudtaget. Kan man bara prata om det så kan man också öka förståelsen på alla håll.

—Jag tror verkligen på att om man bara mår bra så håller man inte på med droger.  Tyvärr känns det som att många tycker att straff är enda lösningen för de som håller på med droger eller att det är ”bara är att sluta”. Skolan anser jag målar upp en svartvit bild med beskrivningar av droger som något dramatiskt och jättehemskt. Det gör att skolan inte skrapar mer än på ytan, lärarna förmedlar att det är självklart att det är dåligt med droger med det varken diskuteras eller förklaras djupare. Jag ifrågasätter skolans sätt att diskutera frågorna. Att säga till unga att droger är tabu är att underskatta deras förmåga och vilja att förstå. Då blir det en svartvit bild som inte verkar realistisk om/när man sedan stöter på andra som håller på med droger och säger ”det är väl inte så farligt, se själv”. Istället borde man i skolan diskutera varför man tror att folk testar/inte testar droger. Som vi gör i Local Hero.

Hur upplever du ungas medvetenhet och kunskap om alkohol och andra droger idag?

Vissa har inte tänkt efter överhuvudtaget och andra anser att alla som håller på med droger borde kastas i fängelse. Ibland känns det inövat vad man ska tycka och tänka om droger, från föräldrar, skola och vänner. Det blir lätt att man slänger sig med bestämda åsikter utan att egentligen ha funderat själv.

Vad har du själv för attityd till droger?

—När jag var liten så lovade jag mig själv att jag aldrig skulle dricka, men det bröt jag när jag blev äldre. Jag har dock alltid känt ett obehag inför droger. Det är svårt att förklara och sätta ord på, det är bara något jag känner. Jag är inte aggressivt inställd till droger men hoppas att människor är eller blir medvetna om varför de håller på eller inte håller på.