Alkoholfunderingar..

Gästblogg- 2016-01-29

Jag har fördjupat mig en del i alkoholkonsumtion bland unga i Sverige i ett arbete på universitetet. Då träffade jag bland annat en butikschef för Systembolaget och vi pratade en hel del. Om öppettider och åldersgränser. Historia i Sverige. Något jag inte reflekterat över så mycket om innan (eftersom jag är född i början på 90-talet) är att det inte föregick särskilt mycket reklam för alkohol då. När Sverige sedan i mitten av 90talet gick med i EU höll inte Sverige kvar sina regler kring alkoholreklam. Det kan jag tycka är synd. Nu ser man så mycket alkoholreklamer överallt. Man tänker inte ens på det. ÅBRO står det i fotbollsarenan som sponsor. En enorm Kopparberg päroncider står utanör arenan (se bild på alkoholfri cider, tummen upp för alkoholfritt!) och på tv ser vi ölmärke efter ölmärke byta av varandra som sponsorer till matchen. Norrlands Guld, Carlsberg, Heineken.

Jag kan tycka att alkoholreklamer hamnar fel.  Jag tycker att idrott och alkohol är så långt ifrån varandra, men många anser att alkohol är en del av fotbollskulturen. Vad tycker ni om det? Om att det görs reklam om alkohol på matchtröjor och arenor? Emellan fotbollsmatcher? Vi vet ju att alkohol och träning inte är en vinnande kombination sedan innan. Vill ni läsa mer om Sveriges historia och alkohol finns det på Drugsmarts hemsida.

Visste ni att det genomfördes en folkomröstning om totalförbud av alkohol år 1922? Året efter kvinnor fick rösträtt i Sverige. 49% tyckte att det skulle förbjudas. Undrar vad den siffran skulle visa idag… 51% svarade ja till alkohol 1922 och alkohol fortsatte vara lagligt.

Ha en trevlig helg!