Alkoholen och cancern dödade min biologiska pappa

Gästblogg- 2011-04-08

Han var sjuk redan när vi fick kontakt i mitten av januari -03. Under det första samtalet vi hade, hörde jag inte så mycket av vad han sa. Det var aningen svårtolkat. Han hade drabbats av Cancer i munhålan pga sitt alkoholmissbruk. Varför lät han det gå så långt? fattade han inte vad han höll på att göra? Jag var i den stunden chockad och kände en ren glädje, över att jag då fick prata med MIN pappa. Jag minns första bilden av pappa i sin gråa stickade långärmade tröja med svarta ränder. Han var lång och smal. (nu är jag själv inte längre än 145 cm lång) Han ville lära mig att spela biljard vid första besöket på det behandlingshem, där han var intagen. Det var roligt. Det jobbigaste var att se honom så sjuk. Han fick upp sekret från lungorna, hela tiden. Man fick hela tiden titta på honom för att försöka se vad han pratade om.

På Alla Hjärtans Dag, det året fick jag en present. Den föreställer en brun häst som tittar ut genom ett boxfönster. Jag fick också ett telefonsamtal av pappa. Vi pratade om allt möjligt.

En dag fick jag ett samtal från ett av sjukhusen i Göteborg. Jag var då 16 år. Det var en sköterska som ringde ang. pappa. Hon berättade att han hade skrivit på en lapp att hon skulle ringa mig, för att be mig komma och besöka honom på sjukhuset. som jag redan har berättat i ett tidigare inlägg så släppte jag allt… jag och mina fosterföräldrar åkte dit. Han blev sämre för varje gång jag såg honom. Han fick cellgiftsbehandlingar. Han orkade inte med så långa besök. Läkaren som var ansvarig för pappa ville att vi skulle närvara när pappa gav beskedet, om hur länge han hade kvar att leva. Detta gjorde han tillsammans med läkaren. Han skulle ha ett halvår kvar att leva.

När jag fick beskedet om att pappa hade gått bort, hade jag drömt om det natten före det att jag fick veta det. Jag drömde att jag var på ridläger, samtidigt som att han hade varit hemma hos mina fosterföräldrar. Han satt i soffan och säckade ihop. Det läskiga är att jag då var på ridläger ca 1 mil hemifrån. Tyvärr var det inte så det hade gått till som händelsen i drömmen, men att han var borta, var sant…..

Mer tar vi i nästa inlägg.