Alkohol och träning - sena reaktioner och dåliga dansmoves

Gästblogg- 2015-12-10

Jag var på en fest en gång. Kvällen innan en match. Jag ville gå på festen. Jag ville komma hem i tid och sova gott. Jag ville inte dricka alkohol på festen. Men visst är det svårt när resterande dricker alkohol att själv motstå? Nej, det är inte så svårt faktiskt. Jag kom hem i tid. Sov gott. Men hur många gånger jag än sa att jag inte drack ikväll för att jag har match imorgon så ville inte värden för festen acceptera det. Shot efter shot blev jag erbjuden. Men en kan du väl ta?

Det blir svårt för personer som vill träna och inte dricka alkohol. För dem vill ju inte sitta hemma bara för att dem inte vill dricka alkohol. Dem är också personer som vill umgås. Som älskar att ha kul. Som tycker det är jätteintressant att träffa nytt folk.

Men vad är det då med alkohol som påverkar min kropp? Varför tyckte jag inte det kändes som en bra idé att dricka, speciellt innan min innebandymatch?

Jo, alkoholen torkar ut kroppen. Alltså dricker man alkohol kissar man också mer. Och då tänker vi tillbaka på matchscenariot. Att komma redan uttorkad sedan innan till matchen. Nej det låter ju inte som den ultimata uppladdningen. Även koncentrationsförmågan, reaktionsförmågan och koordinationen påverkas. Tänk dig att du spelar en match. Men när domaren blåser igång matchen reagerar du sent vid tekningen. Flera sekunder efter att det andra laget vunnit tekningen rör du på din innebandyklubba. Du kan inte koncentrera dig på att följa din motståndare i markering. Motståndaren gör därför mål.

Eller har du kanske en dansuppvisning men alkoholen gör att dina dansmoves inte går som du vill (koordinationen påverkas). Låter som en mardröm i mina öron.

Det finns såklart mer info på Drugsmarts hemsida om alkohol och träning. Hoppas ni fick en liten inblick i det och lite nya tankar kring det.
Julia